Puheenjohtaja-arkisto

Vuosikokousasiaa 2016

Vuosikokousasiaa ja vähän muutakin

Kevättä pukkaa ja se on hieno asia.  Keväinen aurinko ottaa niskalenkin talven rippeistä ja kevätpäiväntasauskin on jo tulevana viikonloppuna.
Tuntuu siltä kuin seniorikin alkaisi nuortua kevättä kohden.

Yhteisen joulutapaamisemme jälkeen hallitus on kokoontunut viimeksi helmikuussa ja tärkeimpiä asioitamme oli vuosikokouksen ja kevätretken valmistelut.  Kevätretken valmistelu ja suunnittelu meni tällä kertaa niin sanotusti nappiin eli ennakkoon varatut 40  Budapestin paikkaa täyttyivät ennätysajassa.

Vuosikokouksen valmistelu oli vähän tyhjän päällä, kun meillä ei ollut virallista tietoa, voidaanko kokous pitää Vallilassa ja tukeeko Pohjola jossain muodossa vuosikokoustamme.  Hallituksen kokous oli 17.2.  ja  seuraavana päivänä kuulimme ilouutisen, vuosikokous voidaan pitää Vallilassa ja iltapalaakin on luvassa.  Kokouksen perinteistä näytelmää ei tällä kertaa valitettavasti ole, mutta tilalle suunnitellaan  mahdollisimman hyvää korviketta.  Hienoa on myös, että liiketoimintajohtaja Olli Lehtilä on lupautunut  käyttämään OP Ryhmän puheenvuoron  vuosikokouksessamme.  Taitaa muuten olla niin, että saamme silloin kuulla ensimmäisen virallisen OP Vakuutuksen puheenvuoron,
Pohjola Vakuutus Oy nimenä on siirtynyt tuolloin jo historian kansille.

Toimintamme tavoitteena on pitää yllä Pohjola-henkeä, yhteistä arvomaailmaa ja yhteenkuuluvaisuuden tunnetta senioreiden keskuudessa  Toiminnan ydin on tavata entisiä työtovereita ja tukea yhteisöllisyyttä osallistumalla järjestettyyn ohjelmaan, josta vuosikokous on niistä tärkein.
Vuosikokouksessamme käsitellään perinteiset vuosikokousasiat, ja siinä  yhtenä tärkeänä asiana on hallituksenjäsenten  ja puheenjohtajan valinta.
Tässä toivoisin teiltä hyvät seniorit aktiivisuutta tehdä ehdotuksia uusiksi jäseniksi, ehdotuksia voi tehdä esimerkiksi keskustelupalstan kautta.
Mitään esivaaleja ei tulla suorittamaan, esijunttaukset ovat sallittuja.
Virallinen vuosikokouskutsu tulee kotisivulle ja kokouspäivä on 19.4.2016

Nähdään isolla joukolla vuosikokouksessa
Jokke

Joulu 2015 lähestyy                                         

Vuoden viimeinen  senioritilaisuus oli alkuviikosta Vallilassa, jossa nautimme jouluaterian yhdessä OPKn - ja Helsingin Osuuspankin eläkeläisten kanssa.  Meitä  eläkeläisiä oli koolla pyöreät 500 henkilöä ja tunnelma minusta oli yllättävän hyvä.  Kinkut ja laatikot näyttivät maistuvan hyvin Pohjolan senioreille, kuin muillekin eläkeläiskollegoille.  Näin vuosikymmeniä kestänyt Lapinmäentien jouluperinne jäi haikeaan historiaan.  Aika on muutosten aikaa ja siihen pitää sopeutua.  Onneksi me seniorit olemme jo organisaatio muutosten ulkopuolella.
Myös maakunnissa eli alueilla, on tietojeni mukaan järjestetty joululounaita usealla eri paikkakunnalla. Hyvä näin.

Liiketoimintajohtaja Jouko Pölönen totesi puheessaan bisneksen menneen tänäkin vuonna erittäin hyvin. Pohjola pankki on Suomen vakavaraisin pankki ja kahdeksanneksi vakavaraisin pankki maailmassa.
Meitä pohjolalaisia erityisesti lämmitti tieto, että olemme markkinajohtaja Suomessa 31,5 prosentin markkinaosuudella ja kannattavuutemme on erittäin hyvä, yhdistettykulusuhde on kolmen kvartaalin jälkeen n. 80% , lienee vakuutusyhtiöistä Suomen paras.
Meitä eläkeläisiä hän kiitti hyvin tehdystä “vahvasta perustuksesta”.  Siitä on ollut hyvä jatkaa ja kehittää liiketoimintaa edelleen.

Entä Pohjolasenioritoiminta jatkossa?  Pyrimme Katriinan kanssa päästä tapaamaan tj. Olli Lehtilää tammikuussa.  Uskomme olevamme tapaamisen jälkeen  viisaampia senioritoiminnan  jatkon suhteen. Viimeisin viesti johdolta on, että jatketaan ainakin toistaiseksi entisellään.
Nyt  ykkösasia on kevätkokouksen järjestely.  Löytyykö Vallilasta tilat kokoukselle? Toimiiko näytelmäkerho ja onko mahdollista saada heiltä näytelmäesitys? Ja tietysti iltapala kruunaisi yhdessäolomme?  Näillä asioilla alkaa olla jo hieman kiire.  Kevätkokouksemme on perinteisesti ollut maaliskuulla.
Myös kevätretkemme suunnittelu on työn alla.  Se ajoittuu perinteisesti toukokuun lopulle tai kesäkuun alkuun.  Ajatellun Amsterdamin matkan suhteen olimme aikataulullisesti myöhässä.  Suunnittelu ja matkanvaraus tulppaanien maahan olisi pitänyt tehdä jo kesällä, nyt olimme auttamattoman myöhässä.  Hyviä ehdotuksia matkakohteesta ehtii vielä tehdä.  Otamme kiitollisina vastaan ehdotuksia.

Vuoden 2016 alusta eläkkeittemme maksaminen siirtyy Ilmariselta OP - Eläkekassan hoidettavaksi. Tavoitteena tällä muutoksella on lisätä ryhmäyhtenäisyyttä myös keskittämällä koko henkilöstön eläkevakuutusten hoito yhteen paikkaan.  Siitä miten tämä eläkemuutos vaikuttaa vai vaikuttaako ollenkaan Pohjolan senioritoimintaan, en osaa vielä sanoa.  

Olin sunnuntaina kirkossa kuuntelemassa ja laulamassa kauneimpia Joululauluja.  Laulujen välissä pappi kertoi miettineensä, mikä voisi olla sellainen joulusanoma, jota hän ei ollut ennen julistanut.
Hänelle tuli mieleen kolme sanaa “ Arkihuolesi kaikki heitä“.  Pyritään hyvät seniorit sisäistämään tämä sanoma jouluna.  Näissä kolmessa sanassa on paljon ajatusta.  Arkihuolesi kaikki heitä.

Joulu alkaa viimeistään aattona klo 12.00.  Silloin Suomen Turku julistaa Joulurauhan koko Suomen ja maailman kansoille

Hyvää Joulua teille Seniorit ja Onnellista Uutta Vuotta

Jokke

Syksyä odotellessa

  Turussa 01.09.2015

Hyvät ystävät.  Tämä ei suinkaan tarkoita, että syksyisiä ilmoja odottelisin.
Kalenteri vaan on kääntynyt syyskuun puolelle ja sille emme mahda mitään.

Senioreiden hallitus kokoontui jo ensimmäiseen syksyn kokoukseensa.  Kokous oli siinä mielessä myös historiallinen, että se oli ensimmäinen Vallilassa.  Tiloissa riitti ihmettelemistä vähän samaan malliin, kuin Lapinmäentiellä aikanaan.  Työtiloihin emme päässeet tutustumaan, mutta käytävillä ja lukuisissa ravintoloissakin oli katsottavaa.  Ravintolat toimivat ruokailun lisäksi samalla myös osana neuvottelutiloja. Tehokkuuteen tähtäävää nykypäivän toimintaa varmaankin.

Kokouksessa käsiteltiin rutiiniasioiden lisäksi syksyn aktiviteetteja.  Syysretki tehdään Hämeenlinnaan 30.10.2015, kuten kotisivuilta olette  jo ehkä huomanneet.  Yksityiskohdat matkasta ovat vielä lopullista hierontaa vaille.
Lippuja on varattu käyttöömme 50 kpl, joten olkaa vikkeliä, kun lopullinen kutsu ilmaantuu kotisivuille.  Matka on ns. omatoimimatka, johon voivat osallistua myös pohjola-taustaiset op-seniorit.

Eläkkeelle lähtijöistä emme saa, emmekä tule saamaan mitään tietoa, mutta olkaa aktiivisia ja toimikaa mentoreina, kun tiedossanne on eläkkeelle siirtyviä pohjolalaisia. Anna-Liisa on taas kerran lupautunut osallistumaan seniorivalmennukseen pääkaupunkiseudulla.  Eläkkeelle jääviä on siellä tänä vuonna n. 20 henkilöä.

Alueellisesta toiminnastamme on hyvin vähän tietoa.  Laittakaapa alueiden yhdyshenkilöt pieni tekstin pätkä kotisivuille, mitä toimintaa on alueilla ollut tänä vuonna ja muutama ajatus syksyn toiminnasta.  Meillä turkulaisilla on tämän kuun lopussa yhteiset iltamat, johon osallistuvat senioreiden lisäksi myös työssä olevat vakuutusihmiset.  Ilmoittautuneita on nyt jo 58 henkilöä.  Toivottavasti humpan ja valssin taidot eivät ole unohtuneet.

Tavataan suuremmalla porukalla syysretkellä Hämeenlinnassa.

Hallitus toivottaa hyvää syksyä teillä kaikille.

Jokke

Kesäterveiset senioriystäville

  Turussa 30.5.2015

Otan hieman riskiä ja toivotan kesäterveisiä, kesä on antanut odottaa tuloaan ainakin täällä lounaiskolkassa.

Keväinen Pietarin retki on nyt takana päin.  Pietarin matka oli kaikista varoituksista huolimatta onnistunut.  Tästä pitää kiittää matkan järjestäjiä etenkin Katriinaa ja Kukka-Maariaa.  Kiitokset ansaitsevat myös hyvä, matkalle lähtenyt porukka.  Voin lämpimästi suositella junamatkaa Allegrolla Pietariin ja tietysti myös takaisin. Kolme ja puolituntia hurahti hetkessä.  Junan tarjoilukin pelasi loistavasti.  Anna-Liisa lupasi tehdä meille matkasta varsinaisen matkakertomuksen.

Hallitusneuvottelut on saatu  päätökseen ja taisi käydä taas niin, että eläkeläisille tulee enemmän keppiä kuin porkkanaa.  Tämä vaan ei minun kaaliini mahdu, miksi me olemme erityisen verotuksen kohteena.  Taisi muuten käydä niin, ettei tällä kertaa kukaan ehdokas käyttänyt meitä hyväkseen edes vaalilupauksissaan.  Strateginen hallitusohjelma on kuitenkin vasta yleisluontoinen paperi.  Yksityiskohdista päätetään avokonttorissa.  Joten jäädään odottelemaan.

Syksyn omatoimimatkan suunnittelu on alustavasti menossa.  Hallituksen aivoissa kytee  suunnitelma, että retki suuntautuisi Tuusulan järven rantamille, josta löytyy mm. Ainolan ja Halosen museot.  Sieltä matka jatkuisi Hämeenlinnaan ja iltapäivällä olisi vuorossa teatteriesitys, jonka nimeä en nyt juuri muista.
Korostan tämän olevan alustava suunnitelma.  Muitakin ehdotuksia otamme mielihyvin vastaan.  Ehdotuksia kotisivulle, kiitos.

Moni seniori kyseli Pietarin matkan aikana, miten on meidän joululounaan laita? Tähän emme pysty antamaan vielä mitään vastausta.  Tästäkin käydään neuvotteluja yhtiön johdon kanssa myöhemmin syksyn aikana. OPssa tällaista käytäntöä ei ole, joten saa nähdä miten meidän käy?

Hallitus haluaa toivottaa lämmintä ja aurinkoista kesää kaikille senioreille ja heidän läheisilleen.  Kyllä se Suomen upea suvi on joka vuosi tullut.

Jokke

Uuden puheenjohtajan ensimmäinen blogi

Hyvät senioriystävät
9.4.2015 Jouko Aaltonen

Varmaan moni teistä on jo kotisivuiltamme lukeneet allekirjoittaneen valinnasta Pohjolan seniorien uudeksi puheenjohtajaksi tälle seuraavalle yksivuotiskaudeksi..
Ensinnäkin suuret kiitokset saamastani luottamuksesta.  Olen kyllä tätä puheenjohtajuutta jo vähän harjoitellut varapuheenjohtajana viime kaudella tuuraamalla Olavi Kauppilaa, häntä kohdanneen ikävän ja vakavan sairauden takia.  Olan jättämä aukko senioritoimintaamme on haasteellisen suuri,  mutta toivottavasti ei ylivoimainen.  Olen myös historian ensimmäinen puheenjohtaja pääkaupunkiseudun ulkopuolelta.

Muutama sana itsestäni.  Olen  Jouko Aaltonen Laitilan poikia, syntynyt syyskuun kolmantena päivänä, yhdessä UKK:n kanssa. Urkki v.1900 ja minä v.1944.  Turkuun muutin 1.6.1965 työn perässä, myyntimieheksi  Pohjolaan.  Sen vuoden käyntikortissani komeili titteli vakuutustarkastaja. Koko työssäoloaikani  sain tehdä töitä Turun konttorista käsin.
Kesäkuun alussa minusta tulee virallinen turkulainen. Se edellyttää kahta asiaa, ellei ole syntynyt Turussa ja mieluiten Heidegrenin synnytyssairaalassa, pitää olla asunut Turussa 50 vuotta päästääkseen turkulaiseksi. Tämä kohta tulee hetken päästä täydeksi.
Työuraa eri myynti- ja esimiestehtävissä  Pohjolassa kesti 43 vuotta ja neljä kuukautta.  Viimeiset reilut kymmenen vuotta vastuullani oli Läntisen alueen keskisuuret ja suuret yritykset..  Näiden vuosikymmenten aikana sain lukuisia yhteistyökumppaneita ja -ystäviä myös pääkonttorista, jotka siteet varmaan helpottavat puheenjohtajatehtäväni hoitamista.  Ehdin harjoitella vielä parisen vuottaa ennen eläkkeellrtymistäni yhteistyötä  OP ryhmän kanssa.  Joten nykyisestä isännästämmekin on jotain tietoa , kokemusta ja käsitystä.

Palataan sitten tähän päivään.  Meillä oli Katriina Talan kanssa tapaaminen maaliskuun alussa Pohjolan toimitusjohtaja Olli Lehtilän kanssa.  Tapaamisen ilmapiiri oli hyvin positiivinen. Olli Lehtilä ymmärsi hyvin senioritoiminnan tärkeyden, kokemuksen ja osaamisen hyödyntävän koko OP ryhmää ja piti sitä järkevänä voimavarana. Hän lupasi, että senioritoimintamme voi jatkua entisellään ainakin tämän vuoden loppupuoliskolle asti.  Vallilasta löytyy varmaan tilat hallituksen kokouksille ja jopa kevätkokouksemme pitopaikka ensi vuonna, mahdollisen teatteriesityksen kera.  Toivotaan parasta, että näin käy.  Pohjolan Senioreiden toiminta elää hieman vaikeita aikoja, mitä nämä kaikki muutokset OP ryhmässä tulevat vaikuttamaan meidän toimintaamme?  Hallitus tekee kuitenkin kaiken voitavansa, että lopputulos tyydyttää meitä kaikkia.  

Kotisivut ovat ainoa tiedotuskanavamme tänä päivänä.  Siellä pyrimme pitämään teidät ajan tasalla kaikista mahdollisista muutoksista toiminnassamme.  Yhtenä suurena  ongelmana tänä päivänä on, ettemme saa mistään rekisteristä tietoja uusista senioreista tai kuolintapauksista.
Olkaa aktiivisia kun tiedossanne on uusia senioreita, toimikaa vaikka mentoreina.
Laitan vielä muistutukseksi senioriksi hyväksymisen säännöt
Pohjolan senioriksi katsotaan automaattisesti sellainen henkilö, jonka työsuhde johonkin Pohjola Vakuutus Oy:n muodostamaan konserniin kuuluvaan yhtiöön on päättynyt työeläkelakien mukaiselle eläkkeelle jäämiseen.
Kuolintapaukset pyydetään viestittämään Katriina Talalle, ohjeet löydät kotisivuilta.

Senioritoiminnasta alueilla muutama sana.  Tiedän ongelman olevan, että alueilla toiminta on keskittynyt suureksi osin ns. aluekonttoreiden ympärille, näin se on myös täällä Turussa.  Kuitenkin saamme tapaamisiimme vierailuja myös lähikaupungeistamme Salosta, Forssasta, Loimaalta ja Uudestakaupungista. Alueellinen toiminta vaatii onnistuakseen  muutaman aktiivisen henkilön sitä pyörittämään. Tässä lyhyesti kertomus meidän turkulaisten viime vuoden toiminnastamme: Lounastimme yhdessä 10 kertaa. Alkuvuodesta teimme “virallisen” vierailun Tampereelle, jossa meidät otettiin lämpimästi vastaan. Kävimme teatterissa ja nautimme hyvästä lounaasta iloisesti kuulumisia vaihtaen. Kesäkuun alussa teimme perinteinen PIKNIK risteilyn, joka samalla oli parin uuden seniorin kastetilaisuus.  Elokuussa kävimme kuuntelemassa hyvää musaa Salon iltatorilla ja hörppimässä oluet kaupungin ainoalla jokilaivalla.  Lokakuussa meillä oli ainutlaatuinen tilaisuus tutustua MTV 3 toimintaan Espoossa.
Tiedän ainakin Jyväskylässä olevan vireää senioritoimintaa.  Jyskäläisiä olen tavannut eri tilaisuuksissa viimeksi kevätkokouksessamme Helsingissä ja sitä ennen Berliinissä. Hyvä näin. Pistäkääs aluevastaavat pientä tekstiä kotisivulle, uskon, että toimintaa on ollut muuallakin kuin Jyväskylässä ja Turussa.

Hyvää kesänodotusta teille kaikille senioreille
Jokke

Joulutervehdys Haukilahdesta

Hei kaikki Pohjolaseniorit

Haluan toivottaa teille kaikille ja läheisillenne oikein onnellista joulunaikaa ja pian alkavaa uutta vuotta 2015. Takana on monella tavalla tapahtumarikas vuosi. Olen iloinen siitä, että Pohjola-henkeä edelleen aktiivisesti vaalitaan isommissa ja pienemmissä kokoonpanoissa ja tapahtumissa ympäri maata. Sehän on meidän kaiken toimintamme perusta ja toiminta-ajatus.

Samalla voin iloisena ilmoittaa äskettäisen lääkärintarkastuksen perusteella, että varovainen positiivinen vire paranemisessani on edelleen vahvistunut. Hieno joululahja. Samankaltaisia iloisia tapahtumia ja asioita toivon tapahtuvan meille kaikille.

Joulumielellä , Ola

Joulu on jo ovella

Aika kuluu nykyään tosi vikkelästi. Tätä kirjoitettaessa on enää kolme viikkoa jouluun. Muistan hyvin, miten lapsena jo yksi päivä saattoi tuntua toivottoman pitkältä. Tässä iässä tuntuu siltä, että vuosi mennä vilahtaa ohi entistä vauhdikkaammin.

Viime ajat ovat toisaalta olleet monenlaisten mukavien ja tärkeidenkin asioiden ryydittämiä. On eletty Suomen kannalta merkittävien aikojen muistelua. Talvisodan alkamisesta on kulunut 75 vuotta, ja on ollut aika muistella sen aikaisia sankaritekoja.

Pohjolassakin vietimme 27.11. liikuttavaa tilaisuutta, jossa muistettiin Pohjola-yhtiöiden veteraaneja ja samalla lopetettiin Veteraanikillan toiminta yksinkertaisesti jäsenistön harvenemisen takia. Sama tilaisuus huipentui herkkään muistohetkeen Pohjola-yhtiöiden sankarivainajien muistotaulun edessä. Valitettavan monille tilaisuuden ajankohta ei sopinut, mutta kotisivuilla tulee olemaan tilaisuudesta laajempi katsaus.

Itsenäisyyspäivä monine juhlallisuuksineen vie monet seniorit erilaisiin tilaisuuksiin ja ainakin telkkarin äären katsomaan laajaa tarjontaa. Tuntemattoman sotilaan esityskin on palautettu entiselle lähetyspaikalleen iltapäivällä! Muutoinkin kiihkoton isänmaallisuus on saanut koko kansan hyväksymisen. Maailmanpolitiikan nykytilassa se on erinomaisen tärkeää.

Meille senioreille on taas luvassa jotain hyvää eli yhtiön tarjoamat perinteiset joululounaat. Sikäli kun olen tietoja saanut, niin myös maakunnissa on näitä lounaita järjestetty. Pyytäisin palautetta, mikäli tilaisuuksia ei aikaisemmasta poiketen ole järjestetty.

Vuosi on muutenkin senioritoiminnan kannalta kulunut leppoisasti. Parempaan analyysiin palataan sitten uuden vuoden puolella. Mutta nyt jo voisi alustavasti vilkaista ensi vuoden toiminta-ajatuksia. Maakunnissa pyörivät jo säännölliset kuukausitapaamiset. Hieno juttu! Vuosikokous tullaan näillä näkymin järjestämään vielä viimeisen kerran Lapinmäentiellä. Ajankohtaa ei vielä tiedetä.

Pohjolaseniorien toiminta ja sen edellytykset tämän jälkeen kiinnostavat tietysti kaikkia. Ilmassa on paljon kysymyksiä ja vastauksia vähän. Olemme Katriinan kanssa saaneet toimitusjohtaja Lehtilältä hyvin positiivishenkisen lupauksen päästä juttelemaan hänen kanssaan senioritoiminnan tulevaisuudesta. Hän tulee hyvin mielellään kuulemaan meitä. Asia sinänsä ei ymmärrettävästi ole hänen asialistoillaan tärkeimmästä päästä.

Sitten heitän pallon senioreille asiassa, jota on jo kyselty. Ensi vuonna on keväällä vuorossa ns. kotimaan matka. Niin kuin muistamme, reunaehtona ja erona ulkomaan matkaan on se, että kohteeseen päästään jollain muulla kulkuneuvolla kuin lentokoneella! Nyt pyydänkin perusteltuja ehdotuksia jäsenistöltä. Mielikuvitusta saa käyttää ja valtakunnan rajakaan ei ole esteenä. Pyydän lähettämään ehdotukset Kukka-Maaria Palojoelle, mieluiten sähköpostilla kukka-maaria.palojoki@pohjola.fi

Itsenäisyysterveisin Ola

Ps. Omasta voinnistani voin kertoa varovaisesta positiivisesta kehityksestä. Monet indikaattorinuolet osoittavat mukavasti koilliseen!

Kunnia veteraaneille

Näinä aikoina on kulunut 75 vuotta talvisodan syttymisestä ja 70 vuotta jatkosodan päättymisestä. Sodissa kaatui yli 95.000 henkilöä, haavoittuneiden määrä oli lähes 200.000 ja kotinsa menettäneitä evakkoja yli 430.000. Sodat koskettivat varmasti kaikkia suomalaisia ja jokaisella meilläkin on muistissa joku sukulainen tai muutoin läheinen ihminen, joka kaatui tai haavoittui sotien melskeissä.

Tänä vuonna on sotiin osallistuneita veteraanejamme muistettu kiitollisuudella monin tavoin. Aina ei ole asia ollut niin. Vieläkin muistan häpeää tuntien ne 70-luvun nuorison radikalisoitumisen vuodet, jolloin veteraaneja suorastaan herjattiin ja syytettiin ” miksikäs sinne lähditte”! Näiden radikaalinuorten joukossa heilui henkilöitä, joita tänä päivänä löytyy merkittävässä asemassa yhteiskunnassamme…

Tämä johti siihen, että veteraanit vetäytyivät kuoreensa ja kunniakkaiden sotiemme tapahtumia ja veteraanien aseveljeyttä vaalittiin pienemmissä piireissä ja perustetuissa veteraanijärjestöissä. Onneksi ajan kuluessa tieto ja ymmärrys lisääntyivät. Mikä olisi ollut Suomen tie ilman veteraanien sankarillista taistelua maamme itsenäisyyden puolesta? Vähitellen asenteet muuttuivat ja veteraanit ovat saaneet heille kuuluvan arvostuksen.

Pohjola-Yhtiöissä on aina arvostettu sotiemme veteraaneja. Käytännön toiminta on tapahtunut ja siitä on huolehtinut Pohjola-Yhtiöiden Sotaveteraanikilta ry. Yhdistyksen jäsenmäärä on vuosien vieriessä supistunut luonnollisen poistuman kautta alle 10 veteraaniin. Tämän takia yhdistys on päättänyt lopettaa toimintansa. Käytännössä tämä tapahtuu yhdistyksen viimeisessä kokouksessa, joka pidetään 27.11.2014 Lapinmäentiellä.

Tapahtumaa juhlistetaan sitä ennen järjestettävällä jatkosodan ratkaisutaisteluja kuvaavilla elokuvaesityksillä Pienessä Auditoriossa klo 15.00 alkaen. Tämän jälkeen kunnioitetaan Pohjolan ja Suomiyhtiöiden palveluksessa olleiden sodissamme kaatuneiden muistoa siirtymällä toisen kerroksen muistotaulun luo pienimuotoiseen tilaisuuteen. Näihin tapahtumiin voivat osallistua kaikki seniorit, mutta Sotaveteraanikillan kokoukseen vain jäsenet. Tarkempia tietoja annetaan vielä kotisivuilla.

Toivottavasti mahdollisimman monella seniorilla on mahdollisuus tulla mukaan!

Ola

Ps. Oma taisteluni on tällä hetkellä asemasotavaiheessa, eikä uutta raportoitavaa ole!

Tule syyskuu

Hyvät ystävät. Kun viimeksi kirjoitin teille, niin keltainen toukokuu oli tulossa ja mieli oli musta. Nyt on värikäs syyskuu tulossa ja mieli on toiveikas. Koko kesän jatkunut ensimmäinen hoitojakso oli lupauksia antava niin, että voin sanoa yleisvointini olevan hyvän. Uusi jakso pureutuu sitten tarkemmin kohdistettuna etäpesäkkeisiin ja niiden hallintaan. Mitään pikavoittoja ei tässä taistelussa ole luvassa.

Seniorien hallitus piti myös jo syksyn ensimmäisen kokouksen. Siinä todettiin ja kirjattiin tosiasia, että järjestöllämme ei ole varapuheenjohtajaa. Asia nousi ajankohtaiseksi ”sattuneesta syystä”. Koska järjestömme ei ole rekisteröity yhdistys, niin hallitus katsoi voivansa tehdä asiassa itsenäisen päätöksen. Sen mukaan vuosikokouksen valitsema hallitus valitsee keskuudestaan varapuheenjohtajan. Puheenjohtajan valitsee edelleenkin vuosikokous.

Hallituksen varapuheenjohtajaksi valittiin yksimielisesti Jouko Aaltonen Turusta. Onneksi olkoon!

Kokouksessa käsiteltiin useita senioreja kiinnostavia, mutta ongelmalliseksi muodostuneita aiheita. Yksi tärkeimmistä ja kiinnostavimmista henkilökysymyksistä ovat uudet seniorit ja toisaalta poisnukkuneet. Tietojen saanti näistä on vaikeutunut merkittävästi niin juridisista kuin käytännön syistäkin.

Talan Katriina on nähnyt paljon vaivaa ja pyrkinyt selvittämään surusanomien saamiseen ja julkaisemiseen liittyviä kysymyksiä. Hän tulee antamaan kotisivuilla asiaa koskevan selvityksen ja toimintaohjeet.

Uusia senioreja tulee edelleenkin lisää. Tässäkin joudumme jatkossa selvittämään ja antamaan tarkennettuja ohjeita ja selvityksiä siitä, millä perusteella itse kukin voi päästä pohjolasenioriksi. Onneksi yhtiössä vielä toimii uusien seniorien valmennuskoulutus. Sitä kautta tavoitamme ainakin osan tulevista senioreista. Valmennuksesta osaltamme tänä syksynä vastaa Anna-Liisa Maanonen.

Keskustelimme myös alkaneen syksyn aktiviteeteista. Alueilla on saamani raporttien ja yhteydenottojen perusteella toiminta pyörähtänyt mukavasti käyntiin. Kiitos siitä kaikille alueyhteyshenkilöille. Hallitus siunasi jo lähes perinteeksi muodostuneen Tallinnan omatoimimatkan. lähtöpäiväksi sovittiin 21.10. Asiasta tarkemmin sitten kotisivuilla.

Lopuksi haluaisin vielä palata kevään raskaisiin päiviin. Ihminen kestää paljon, mutta liika on liikaa. Tulee hetkiä, jolloin vahvinkaan ei yksin selviä. Silloin pitää läheisten ja ystävien tuki sinua pystyssä. Tämän kaiken sain keväällä kokea. Nöyrän kiitollisena muistan kaikkia saamiani soittoja ja viestejä ja sanatonta myötäelämistä. En ollut yksin. Kiitos Ystävät

Ola

KELTAINEN TOUKOKUU                                                                                 20.5.2014

 

”Keltainen toukokuu, mikset sä jo tuu” laulaa Aikakone elämän halua ja kesän janoa pursuavassa laulussaan. Nyt sitä ei enää todellakaan tarvitse odottaa; se on jo täällä. Huikaiseva kevät!

Sitä hyytävämpi oli oma kokemukseni muutaman viikon takaa. Jouduin menemään lääkäriin jatkuvien vatsakipujen johdosta. Alustavien tutkimusten jälkeen lääkäri kutsui luokseen ja pudotti pommin. Kyse ei ollut mistään tavanomaisesta vatsasairaudesta vaan pahanlaatuisesta suolistosyövästä, joka oli jo ehtinyt lähettää etäpesäkkeitäkin eri paikkoihin.

Siinä istui sitten lääkärin vastaanottohuoneessa kasvokkain kaksi hiljaista miestä. Ei ollut paljoa puhuttavaa. Toinen oli juuri kertonut rehellisesti mistä oli kysymys ja toinen yritti koota pirstaleiksi hajonnutta elämäänsä jonkinlaiseen kuosiin.

Sain kiireellisen lähetteen Jorviin, Espoossa sijaitsevaan keskussairaalaan, jossa jatkotutkimukset ja erilaiset toimenpiteet alkoivat kiitettävän ripeästi. Siihen oli aihettakin, koska suolisto oli kuroutumassa umpeen. Hoitotoimenpiteet jatkuvat edelleen ja ensimmäinen leikkauskin on jo onnistuneesti ohi.

Tarkoitukseni on kuitenkin kirjoittaa varsinaisesti muusta kuin itse sairaudesta. Tällainen tapahtuma on valtava järkytys niin itselle, omaisille ja ystäville. Perusterveestä miehestä tuli kuukaudessa varjo entisestä. Taudin on täytynyt tietysti olla kehittymässä jo pitkään, mutta sen ulosmurtautuminen oli raju.

Erityisesti lähiomaisten tuntui olevan vaikea hyväksyä tapahtunutta. Oli tuskallista katsoa heidän  ponnistelujaan selvitä asiasta yli. Itku silmässä he yrittivät olla rohkeita ja reippaita ja tukea minua. Puolison tuskaa ja hätää oli raastavaa katsoa. Onneksi meillä on neljä pientä lastenlasta, jotka pakottivat rakkaan mumminsa ajattelemaan välillä iloisempiakin asioita.

Silloin päätin, että minä en luovuta. Taistelu on alkanut enkä aio antaa periksi. Se oli itselleni helpottava päätös. Tiedän, että mahdollisuudet parantua kokonaan näin vaikeasta taudista ovat vähäiset. Mutta paluu yksinkertaiseen, mutta täysipainoiseen elämään, on aivan mahdollista.

Sen jälkeen monesti tuntui siltä, että se olinkin minä, joka annoin lohtua ja tukea lähimmilleni. Itselleni tuntui asia alkujärkytyksen jälkeen paljon helpommalta, koska olin koko ajan tietoinen, missä mennään ja miltä tuntuu. Mutta yksin ei kukaan pitkään jaksa. Siihen tarvitaan ystäviä ja läheisiä. Puolisoni Marja-Liisan väsymätön huolehtiminen kantaa vaikeidenkin hetkien yli.

Olen aikaisemminkin kirjoittanut tällä palstalla ystävien merkityksestä. Kun vähitellen pystyin ja aloin jaksaa ottaa yhteyttä ystäviini, niin alkoi viestien ja puhelujen virta.  Se tuntui hyvältä. Huomasin, että en todellakaan ollut yksin. Minusta välitettiin.

Vähäpuheisten suomalaisten , varsinkin miesten, on vaikea löytää sanoja tällaisessa tilanteessa. Tiedän sen itse omasta kokemuksestani. Mutta sanat eivät olekaan tärkeitä vaan myötäeläminen. Sen aistii, tuntee ja se kannustaa eteenpäin.

Ystävät ovat kullanarvoisia eikä heitä eläkevuosina juurikaan tule lisää. Siksi olemassa olevista ystävyyssuhteista kannattaa pitää hyvää huolta. Mikään ei ilahduta enempää kuin ystävän soitto tai meili vaikka pitemmänkin ajan päästä. ”Mitä sinulle kuuluu” . Ei siinä kummempia tarvita.

Vaikuttavimman multimediaviestin sain Berliiniin matkustaneilta senioreilta. Matkalta, jonne minunkin piti lähteä, vaan toisin kävi. Siellä he kesken kiireisen matkaohjelman olivat kokoontuneet videokameran eteen lähettämään minulle terveiset. Katriina piti kauniin puheen ja lopuksi nousivat maljat minun terveydekseni.

Olin herännyt keskellä yötä kipuihin ja kipulääkkeen vaikutusta odotellessani selasin sähköpostejani ja siellä löytyi tämä viesti. Kyyneleet silmissä sitä katselin ja kuuntelin.  Kiitos ystävät!

Toinen iso asia on kirkastunut minulle tämän lyhyen, mutta sitäkin intensiivisemmän sairausjakson aikana. Se on suomalaisen julkisen sairaanhoidon taso. Sehän on aivan huikea!

Omat kokemukseni ovat tähän mennessä rajoittuneet työpaikan terveydenhuoltoon ja satunnaisiin terveyskeskuskäynteihin. Yhtään yötä esimerkiksi en ole sairaalassa viettänyt. Nyt sitten kokemuksia on tullut sitäkin enemmän ja kattavasti eri paikoista.

Kaikkialla olen saanut ystävällistä ja asiantuntevaa kohtelua ja hoitoa. Olipa kyseessä sitten johtavat kirurgit, sairaanhoitajat, yöpäivystäjät tai vaikka keittiöhenkilökunta, niin suhtautuminen oli ymmärtäväistä ja aidosti huolehtivaa. Hienointa oli huomata, että suhtautuminen kaikkiin potilaisiin oli myös samanlaista.

Siksi ihmettelenkin niitä pääkaupunkialueen lehdissä julkaistuja juttuja, joissa ihmiset arvostelevat saamaansa kohtelua, hoitoa ja lopputulosta. Täytyy muistaa, etteivät lääkäritkään mitään taikureita ole ja itsekin pystyy myönteisesti vaikuttamaan asioihin, jos vain tahtoa on. Olisikohan tässäkin aihetta katsoa peiliin.

Toivottavasti äskettäin aikaansaadulla Sote-ratkaisulla olisi mahdollisimman vähän vaikutusta tärkeimpään asiaan eli potilaiden kohtaamiseen ja hoitoon. Pahin mahdollinen lopputulos olisi se, että hoitajilta katoaisi työmotivaatio ja kasvoilta ystävällinen hymy.

Aurinkoista kesää kaikille senioreille ja läheisillenne!

 

Ola

 

Hyvää Pääsiäistä 2014

Pääsiäinen on monella tapaa merkittävä juhla. Siihen liittyy niin monenlaisia uskomuksia, tapoja ja puhumattakaan eri uskontoihin liittyviä merkittäviä tapahtumia. Omissa mielikuvissani sillä on suuri merkitys siinä, että se erottaa lopullisesti talven keväästä. Alkaa valon aika!

Ennen tätä ehdittiin pitää vuosikokous. Tanhuanpään Mirja kirjoittikin siitä jo kotisivuille mukavan jutun. Siellä edellinen hallitus sai mandaatin jatkaa samassa kokoonpanossa seuraavan kauden. Kiitos luottamuksesta koko hallituksen puolesta. Tämä ratkaisu auttaa varmasti meitä kohtaamaan muutokset, joita väistämättä on tulossa.

Näitä muutoksia valotti meille varatoimitusjohtaja Olli Latola . OP-ryhmällä menee sinänsä liiketaloudellisesti hyvin, mikä on hieno asia, mutta mylläkkä organisoitumisessa ja henkilöstön parissa jatkuu. Tällainen jatkuva muutostila ei ole omiaan luomaan pitkäaikaisia työsuhteita eikä luontevaa pohjaa työajan jälkeiselle senioritoiminnalle ja yhteydenpidolle.

Me Pohjolan seniorit voinemme pitää itseämme onnekkaina siinä suhteessa, että meillä kaikilla on samankaltainen arvopohja ja kokemusmaailma, mikä tekee meistä jopa kadehdittavan yhtenäisiä. Tälle pohjalle rakentuu luontevasti toimintamme perustavoite; toistemme tapaaminen ja yhdessä tekeminen.

En lainkaan väheksy muiden eläkeläisorganisaatioiden toimintaa. Sitä on monenlaista ja kannatettavaa. Erityisesti arvostan tiedon saantia sekä liikuntaan ja harrastuksiin kannustavia toimintoja. Ja niitä tulee koko ajan lisää eläkeikäisten lisääntyessä.

Tämän takia haluamme varmaan olla mukana myös OP-ryhmän eläkeläisjärjestöjen toiminnassa. Meillekin on tärkeää se, että meilläkin on kotipesä ja että yhtiön johdon tuki on takanamme ja saamme toimintaamme tarvittavaa käytännön apua.

Näitä asioita joutuu nykyinen hallitus pohtimaan ja sitä jatkaa seuraava hallitus. Latolan lausuma käsitys oli, että saamme vielä seuraavan vuosikokouksen teatteriesityksineen pitää Lapinmäentiellä. Olisi hienoa, jos silloin löytyisi aktiivisia kandidaatteja hallituksen jäseniksi. Useat nykyisen hallituksen jäsenistä ovat tehneet jo pitkän rupeaman ja ovat ilmoittaneet mielellään luovuttavansa paikkansa ”nuoremmille”.

Oikein leppoisaa pääsiäistä ja aurinkoista kevättä kaikille ja Berliiniin lähtijöille mukavaa matkaa!

Ola

 OHI ON                                                                           2.3.2014

 

Ohi ovat Sotshin hymyilevät Olympialaiset. Tilalle on tullut vähemmän hymyilevät erilaisten asemiesten kasvot. Muutos on ollut nopea ja pelottava. Onkohan tilanne sillä Euroopan kulmalla enää kenenkään hallinnassa. Ja se kulma on yllättävän lähellä meitäkin. Etäisyys Helsingistä Kiovaan on suurin piirtein sama kuin Helsingistä Utsjoelle. Toivotaan, että jonkinlainen järki siellä voittaisi. Krimin sota on ennenkin tuntunut Suomessa asti.

Ohi taitaa olla talvikin. Helmikuu oli tiettävästi lämpimin sataan vuoteen. Vaikka lunta vielä sataisikin, niin aurinko paistaa ja lämmittää päivisin jo niin pitkään, ettei talvea millään enää tule Etelä-Suomeen. Talviurheiluvälineiden kauppiaat ovat pettyneitä. Vanha hokemakin todistaa ” jos Mannerheimintiellä ei ole lunta, niin suksikauppa ei käy”.

Ohi on myös lopullisesti Pohjolan yli sata vuotta kestänyt tarina Suomen pörssissä. Komea oli viimeinen vuosi. Vahinkovakuutuksessa tehtiin kaikkien aikojen paras tulos! Päätöstä vetäytymisestä on perusteltu ennen kaikkea OP-ryhmän rakenteiden selkiinnyttämisellä ja synergiahyödyillä.

Pohjola-nimi tulee vielä kuitenkin säilymään. Sillä on edelleen merkittävää arvoa muillekin kuin senioreille. Virallisessa tilinpäätöksessä Pohjola-nimen arvoksi on kirjattu 150 miljoonaa euroa!

Meille senioreille nimeen liittyy tietenkin vahvoja tunnesiteitä ja paljon muistoja. Mikä tai kuka muistetaan, ei ole kuollut! Tämän totuuden ymmärsivät jo muinaisen Egyptin faaraot rakennuttaessaan itselleen huikeat muistomerkit.

Me voimmekin pian muistella yhdessä menneitä aikoja ja pohtia tulevia. Vuosikokouksemme teatteriesityksineen ja muisteluiltoineen pidetään 20.3. Lapinmäentiellä, niin kuin kotisivuilla on jo kerrottu. Kokouksen aluksi on Olli Latola lupautunut kertomaan meille tarkemmin yhtiön tuloksesta ja suunnitelmista. Näillä on luonnollisesti vaikutuksia myös meidän toimintaamme.

Tervetuloa mukaan! Muistakaa ilmoittautua ja vinkata kaverillekin!

 

Ola

VUOSI  2014  ALKOI

 

Vuosi vaihtui orvokkien ja muiden kevätkasvien aloitellessa kukintaansa. Tuntui kuin pimeä ja vetinen marraskuu ei ikinä loppuisi. Mutta lopulta alkoivat pakkaset ja totisesti alkoivatkin. Kun vielä tulisi eteläänkin lunta, niin olisi taas talven makua. Muutama talvi onkin mennyt lunta lapioidessa. Nyt ovat lapiot ja muut lumivehkeet jääneet rautakauppojen varastoihin.

Toi vuodenvaihde mukanaan jotain hyvääkin. Ilmarinen ilmoitti korottavansa eläkkeitä 1.37% . Luku on ihan mukava, kun vertaa sitä yleiseen ansiotason nousuun tai vaikkapa inflaatioprosentteihin. Toki verottajan pitkä käsi on ahnaasti meidänkin taskuillamme. Toivoa sopii, että valtiontalous saataisiin kuntoon muullakin, kuin verotusta kiristämällä. Työllisyys pitäisi saada nousuun tämänhetkisen laskun sijasta. Mekin voimme tukea sitä. Ostetaan suomalaista!

Seniorit ympäri Suomea ovat aloittaneet kuukausitapaamisensa. Jotenkin tuntuu, että kiinnostus ja innostus niihin eri puolilla on selvästi lisääntynyt. Hienoa! Näistä tapahtumista ja tapaamisista on mukava kuulla laajemmaltikin. Tähän tarjoaa erinomaisen foorumin oma kotisivustomme. Lähettäkää vaan tietoa ja kuvia tapahtumista kotisivuilla julkaistaviksi. Niitä luetaan kiinnostuneina. Markku Laine (markklaine@luukku.com) ja Sirkku Närevirta (sirkku.narevirta@luukku.com) ovat vastuuhenkilömme, jotka vastaavat julkaisemisesta ja antavat mielellään apuaan.

Yksi seuratuimmista palstoistamme on Surusanomat. Siellä julkaistaan kaikkien niiden poisnukkuneiden seniorien tiedot, jotka on saatettu Pohjolan tietoon ja julkaisemiseen on omaisten lupa. Tästä annetaan vielä kotisivuilla tarkemmat ohjeet. Tällä palstalla julkaistaan myös muistokirjoitukset. Niiden osalta käytäntö on seuraava. OP-Pohjola eikä seniorijärjestömmekään kirjoita viran puolesta muistokirjoituksia. Jos joku tai jotkut henkilöt haluavat kirjoittaa muistokirjoituksen, mikä on hieno tapa, niin se tehdään aina henkilön tai henkilöiden nimissä ja vaatii omaisten suostumuksen.

Kun nyt ajatus siirtyi näihin elomme loppuvaiheisiin, niin en malta olla ottamatta esiin viime päivien lehtikirjoittelua vanhusten oloista ja hoidosta. Onhan aivan kauheaa lukea, että vanhuksia hoidetaan tai ”säilytetään” kellaritiloissakin. Kun ei kuulemma ole ketään omaisia! Ja mitä suurempi ja varakkaampi kunta on kyseessä, niin sitä huonommin ovat asiat. Mutta tähän me pystymme vaikuttamaan; viimeistään vuoden päästä. Silloin ovat eduskuntavaalit!

Tiedättekö muuten, ketkä ovat vanhuksia? Kuulin jostain seuraavanlaisen määritelmän. Senioreja ovat ne, jotka ovat täyttäneet 55 vuotta. Yli 70 vuotiaat ovat ikäihmisiä ja vanhuksia sitten yli 85 vuotiaat. Virallisesti hyväksyttyjä määritelmiä ei taida olla. Kohta alkaa yli 100 vuotiaidenkin kerhossa olla tungosta!

Sitä odotellessa mennään vauhdilla kohti kevättä!

 

Ola

 

Muutokset jatkuvat 19.12.2013

SenioriPS:n viimeinen numero on ilmestynyt. Pohjolaseniorien hallitus teki kokouksessaan 23.10.2013 päätöksen lehden julkaisun lopettamisesta. Päätös oli raskas ja se tehtiin haikein mielin.

Asiaa oli pohdittu jo pitkään ja lopulta se tehtiin yksimielisesti. Aika on yksinkertaisesti ajanut ohi paperisesta, postin välityksellä jaettavasta tiedonvälityksestä. Toki kyse on myös taloudellisista seikoista, mutta niiden merkitys ei päätöksenteossa ollut ratkaiseva.

Paperisen korkeatasoisen julkaisun tekeminen on iso ja työläs prosessi. Siinä on lukuisia vaiheita, jotka vaativat eri tahojen yhteistyötä, aikaa ja kärsivällisyyttä. Lehti pitää suunnitella, tehdä haastattelut, paimentaa kirjoittajat, vahtia painatus ja vielä postituskin. Näistä kaikista asioista on vuosikausia vastannut vapaaehtoisena talkootyönä hallituksemme jäsen Mirja Tanhuanpää. Jo aktiiviaikoinaan Pohjolassa hän vastasi tästä ja paljosta muustakin julkaisutoiminnasta. Lukemattomia ovat ne hienosti kirjoitetut jutut ja kiinnostavat haastattelut, joita hän on meille vuosien varrella tarjonnut. Nyt on Mirjankin aika päästä oikeasti leppoisemmille eläkepäiville. Kiitos Mirja meidän kaikkien puolesta!

Toinen kokouksessa haikeudella eläkkeellesaatettu henkilö oli Jarmo Männistö. Hän teki pitkän päivätyön Pohjolassa ja sitä ennen Tampereen Varmassa. Meille senioreille hänen kahdeksan viimeisintä vuottaan olivat hyvin merkitykselliset. Tänä aikana senioritoiminta sai nykyisen järjestyneen muotonsa. Hänen kauttaan on seniorikunnalla ollut myös mutkaton yhteys toimivaan johtoon, jolta on saatu toiminnallemme täysi tuki. Kiitos Jarmo ja tervetuloa virallisesti meidän joukkoomme!

Oli kokouksessa muitakin asioita. Käytiin vielä läpi Tallinnan matka, joka tätä kirjoitettaessa on jo tehtykin. Nyt valmisteltiin ensimmäisen kerran puhtaasti omatoimimatkaa, jossa siis yhtiöllä ei ollut mitään virallista roolia, eikä myöskään mitään taloudellista apua pyydetty.

Maanonen Anna-Liisa oli järjestänyt hienon ja toivotulla tavalla väljän ohjelman, jonka puitteissa voitiin sitten isommissa ja pienemmissä ryhmissä liikkua omien kiinnostusten mukaan. Matka oli täyteen varattu ja onnistui erinomaisesti ja rohkaisee jatkossakin vastaavanlaiseen omatoimisuuteen.

Olen ilokseni todennut, että alueillakin on vastaavanlaisten omakustanteisten retkien ja tapahtumien järjestely lisääntynyt. Itsekin olen päässyt muutamiin osallistumaan. Turku, Tampere, Lahti ja Jyväskylä mainitakseni. Ehdotankin, että kun tällaisia tapahtumia järjestetään, niin niistä pantaisiin ihan yleinen kutsu Kotisivuille, niin muutkin kuin paikkakuntalaiset voisivat halutessaan osallistua. Tällaisiin tarpeisiin Kotisivut ovat aivan ylivoimainen väline.

Vielä katse tulevaisuuteen. Pohjolaseniorit ovat ja pysyvät Pohjolasenioreina, vaikka muutoksia tulee jatkuvasti jatkossakin. Kukaanhan ei voi meiltä ottaa pois yhteistä työhistoriaamme. Se on ja pysyy. Erilaisia yhteistyömahdollisuuksia kannattaa kuitenkin aina ennakkoluulottomasti tarkastella. Näin tulemme jatkossa tekemään Katriina Talan ja uuden sihteerimme Kukka-Maaria Palojoen kanssa seniorikuntaa kuunnellen.

Lopuksi toivotan koko seniorikunnalle leppoisaa joulunaikaa ja oikein hyvää uutta vuotta 2014 !

Olavi Kauppila, Pohjolaseniorien puheenjohtaja

   

     

Muutosten syksy 2013

Vielä on kesää jäljellä mutta syksy kolkuttelee jo ovella. Syksystä tuleekin monella tavalla ja monissa asioissa muutosten syksy. Näin tapahtuu niin yksilö-, yritys- kuin yhteiskuntatasollakin. Muutokset vaikuttavat ja ovat jo vaikuttaneet meidän seniorienkin rauhaisaan (?) elämään.

Yksilötasolla olemme täysin voimattomina joutuneet seuraamaan yritysmaailmassa tapahtuvaa armotonta kiristymistä. Sen seurauksena monet ystävämme ja tuttavamme ovat menettäneet työpaikkansa ja jäljellejääneiden työpaine yhä kasvaa.

Toimintaamme hankaloittaa myös Jarmo Männistön lähes samanaikainen ansaittu eläköityminen. Hän toki auttaa ja tukee meitä ihan loppuun eli lokakuun loppuun asti. Jarmon mukana lähtee talosta aivan valtava tietomäärä ja kokemus. Mutta vielä ei onneksi ole jäähyväisten aika.

Ja onneksi hänen myötävaikutuksellaan me seniorit olemme saamassa tueksemme ja toimintamme seuraajaksi johdon edustajaksi Katriina Talan. Hän on pitkänlinjan pohjolalainen, joka on luonut uransa vaativien asiantuntijatehtävien kautta johtotasolle. Lisäksi hänellä on pitkäaikainen kokemus Pohjolan Kerhon puheenjohtajatehtävistä, joten hyvissä käsissä ollaan.

Yhteiskuntatasolla tuntuu siltä, ettei mitään hyvää ole odotettavissa. Hallitus istuu parhaillaan budjettiriihessään ja yrittää vääntää ratkaisua rakennemuutoksesta. Minulta on kyllä jo täysin hämärtynyt se, mitä sillä oikein tarkoitetaan! Selvää vain on se, että hinnat sekä verot nousevat ja eläkkeitä leikataan.

Näitä asioita seniorien hallitus kävi opiskelemassa syksyn ensimmäisessä kokouksessaan eilen 28.8. Eläketurvakeskuksessa, jonne olimme Tanhuanpään Mirjan avustuksella saaneet kutsun. Meitä isännöi itse toimitusjohtaja Jukka Rantala, joka kertoi ETK:n toiminnasta. Viestintäjohtaja Kati Kalliomäki valotti eläkeasioista tiedottamisen haasteista eri intressipiireille ja lopuksi asiantuntija Juha Knaapi piti vakuuttavan esityksen eläkkeiden verotuksesta.

Vaikutelmaksi jäi, että siinä talossa tiedetään kyllä kaikki eläkkeistä ja niiden perusteista. Miten näitä tietoja sitten poliitikot päätöksenteossaan käyttävät, onkin sitten ihan eri juttu!

Muutoksia on tulossa myös OP-Pohjolan johdossa ennen vuodenvaihdetta. Asialla on varmasti ainakin heijastusvaikutuksia myös senioritoimintaan. Toivottavasti ei ainakaan kielteisiä.

Mutta ei vaivuta synkkyyteen. Meitä tarvitaan edelleen. Jopa Yhdysvalloista saakka kantautuu uutisia, että lama-ajalla on myös myönteisiä vaikutuksia. Ihmiset siellä ovat kuulemma uudestaan löytäneet yhteistyön ja yhdessätekemisen ajatuksen. Hieno asia. Eiköhän mekin kääritä hihamme ja osallistuta yhteisiin talkoisiin niin perhe- kuin yhteiskuntatasollakin!

Ola

KOHTA RÄJÄHTÄÄ !

 

Näillä sanoilla otsikoi viimeisin Helsingin Sanomien Nyt-liite perjantaina 17.5.2013 eläkeasioita käsittelevän juttukokonaisuutensa. Lehti jatkaa: ”Eläkepommi tikittää juuri nyt, kun Suomi maksaa ennätyspaljon eläkkeitä. Vanhat ovat kähmineet olonsa lokoisiksi, mutta nuorten tulevaisuus haisee. On kapinan aika”.

Vielä rajummin hyökätään suuria ikäluokkia vastaan. ”Suuret ikäluokat ja heitä hellineet päättäjät ovat virittäneet eläkepommin. Se on purettava, tai nykyiset parikymmpiset kärsivät halki elämänsä”.

Juttukokonaisuus on hätkähdyttävä ja paneutumisen arvoinen. Lukekaa, jos vain saatte käsiinne. Se on toki kärjistävästi kirjoitettu, mutta sisältää paljon asiaa ja monien keskeisten termien selkokielisiä selvennyksiä.

Kahta asiaa en hyväksy. Eläkeläisten syyllistämistä ja kaksinaamaista eläkepolitiikkaa. Nykyiset eläkeläiset ja varsinkin suuret ikäluokat ovat nostaneet Suomen takapajulasta maailman valtioiden eturiviin. Tässäkö siis kiitos?

Me olimme työtäpelkäämätön joukko, joka ei suinkaan nauttinut kaikista niistä asioista, joita tänä päivänä pidetään itsestäänselvyyksinä. Monet olisivat vieläkin halunneet jatkaa töitä pitempäänkin terveytensä salliessa, mutta niin valtiovallan kuin työmarkkinoidenkin toimet eivät tätä aidosti ole tukeneet..

Samalla myös eläkeläisten verotus on pikkuhiljaa kiristynyt ja kiristyy edelleen. Tästä on jo mediassa ja kotisivuillammekin kirjoitettu, mutta eläkeläisten puolustautuminen on ollut melko laimeaa. Emme suinkaan vastusta verotusta, kunhan se vaan on oikeudenmukaista ja tasapuolista.

Pohjolan Seniorit eivät ole mikään työmarkkinaosapuoli, mutta yhteiskunnallinen keskustelija haluamme olla. Jokaisella eläkeläisellä on oikeus ottaa näitä asioita esille sidosryhmissään ja viimeistään vaaleissa vaikuttaa tuleviin ratkaisuihin.

Näissä merkeissä Pohjolan Seniorien hallitus tulee pitämään syksyn ensimmäisen kokouksensa Eläketurvakeskuksen kutsumana heidän tiloissaan. Siellä saamme varmasti kuulla tarkempaa informaatiota nykyisistä ja suunnitelluista eläke- ja verotuskysymyksistä.

On tapahtunut mukaviakin asioita. Jarmo Männistön siirtyy pikkuhiljaa ja hyvillä mielin Pohjolan edustajan roolista meidän muiden seniorien joukkoon, mutta juhlapuheiden aika on vasta syksyllä.

Samanaikaisesti saamme seniorien hallitukseen Pohjolan edustajaksi Katriina Talan , joka on tehnyt Pohjolassa monipuolisen ja menestyksekkään uran. Arvostettavaa on myös ollut hänen työpanoksensa Pohjolan Kerhon johdossa. Me seniorithan olimme aikoinaan yksi kerhon jaostoista. Erityisen arvostettavaa on se, että hän tulee ottamaan vastuun myös Pohjolan Sotaveteraaneista. Saamme varmasti hänen haastattelunsa Kotisivuille ja SenioriPs:ään.

Lopuksi taas vinkki lahjaksi koulunsa tai opintonsa päättäville nuorille. Siis niille, joita yllytetään kapinaan. Antakaa selvää rahaa. Postista saa esimerkiksi kauniita setelitaskullisia kortteja, joihin voi tyylikkäästi sujauttaa setelin tai pari. Vieläkin upeampaa olisi, jos voisitte avustaa työpaikan saamisessa tai asunnon vuokraamisessa. Näitä nuoret arvostaisiva suuresti.

Kyllä me heitä haluamme kaikesta huolimatta auttaa!

Ola

UPEA  KEVÄT !                                                                               6.4.2013

 

Meillä on ollut viime viikkoina aivan käsittämättömän upeita keväisiä päiviä. Yhdistettynä kirkkaaseen auringonpaisteeseen valkoiset hanget ovat luoneet mahtavat olosuhteet talvisiin harrastukisiin taikka vaan pelkkään oleiluun. Yhtään ei haittaa, vaikka kevät on myöhässä, kun se on näin kaunis!

Ihmisistäkin on tullut yhtäkkiä iloisia ja aktiivisia. Jopa ventovieraatkin pysähtyvät juttelemaan.

On tuolla valolla ja auringolla ihmeellinen vaikutus. Kouluissakin kasvaa taas uusi sukupolvi, joka hiihtää ekaluokasta alkaen täällä etelässäkin, kun lunta ja latuja löytyy. Mahtavaa!

Iloinen oli sekin senioriporukka, joka 19.3. osallistui  vuosikokoukseen ja sen jälkeiseen iloiseen teatteriesitykseen ja mukavaan illallistapahtumaan. Näistä asioista Tanhuanpään Mirja jo kirjoittikin kotisivuillamme. Seniorien hallitus sai kokonaisuudessaan kokouksen luottamuksen ja jatkaa työtään. Kiitos luottamuksesta kaikkien puolesta.

Haluaisin vielä palata asiaan, josta jo kirjoitin SenioriPs:ssä ja jatkoin lyhyesti vuosikokouksessa.

Eli toimintamme perustasta ja sen tulevaisuudesta. Itse olen kantani esittänyt, mutta haluaisin mielelläni kuulla myös jäsenistön mielipiteitä asiasta. Ne olisivat erittäin tärkeitä hallitukselle pohtiessamme tulevaisuuden toimintalinjoja.

Tämän vuoksi haastankin jäsenistön keskustelemaan asiasta kotisivujemme keskustelupalstalla.

Se tarjoaa tähän erinomaisen foorumin. Kaikki ajatukset ja ehdotukset ovat tervetulleita. Niitä voidaan sitten rauhassa pohtia. Kiire ei onneksi ole, joten pystynemme välttämään ratkaisuissa yleisiksi tulleet ”valuviat ”.

Kevät etenee vauhdilla ja pääsiäinenkin on jo ohitettu. Se olikin tänä vuonna harvinaisen aikaisin.

Kannattaa muuten opetella ja muistaa sääntö, jonka perusteella pääsiäisen ajankohta määräytyy.

Itse opettelin sen sitkeästi monien unohdusten kautta ja nykyään pystyn hämmästyttämään sillä kanssaihmisiäni. Saa osakseen jopa pientä ihailua!

Pääsiäinen määräytyy seuraavasti. Pääsiäinen on kevätpäivän tasausta seuraavan  täydenkuun jälkeinen ensimmäinen sunnuntai.

Aurinkoista kevättä kaikille!

Ola

Vuosi 2013 on alkanut

Tätä kirjoittaessani on vaihtunut vuosi myös kiinalaisen kalenterin mukaan. Tänään 10.2.2013 vaihtui Lohikäärmeen vuosi Käärmeen vuodeksi. Nyt kannattaisi syntyä; nimittäin käärmeen vuonna syntyneistä tulee kuulemma viehkeitä, kauniita ja älykkäitä. Tänä päivänä jaetaan Kiinassa ystäville ja sukulaisille lahjoina punaisia kirjekuoria, jotka tavallisimmin sisältävät rahaa.

Vähän toisenlaisia kirjekuoria oli vuodenvaihteen ympärillä jaossa Op-ryhmässä eikä Pohjolankaan väki jäänyt niitä vaille. Kaikille ei riittänyt edes kirjekuoria, vaan lähetykset tulivat suoraan sähköpostilla. Eikä sisällöissäkään ollut paljon kehumista.

Olen kuullut monenkin seniorin huokailevan, ettei onneksi enää tarvitse postiaan jännittää. Hyvä niin, mutta ei unohdeta ojentaa auttavaa kättä silloin , kun lähimmäiset sitä eniten tarvitsevat.

Senioritoiminta on joka tapauksessa alkanut vilkkaasti. Hallituskin on jo ehtinyt pitää ensimmäisen kokouksensa.. Tärkeimpänä asiana tietysti oli tulevan vuosikokouksen valmistelu. Siitäkin on jo sivuillamme ennakkotieto. Kokous illanviettoineen pidetään perinteiseen tapaan Lapinmäentiellä.

Missä kokoukset pidetään vuoden 2015 jälkeen, kun Pohjolan kaikki väki muuttaa Vallilaan, onkin sitten hyvä kysymys!

En malta olla kuitenkin palaamatta vielä kerran viime joulun senioritilaisuuteen Lapinmäentiellä. Joululounas oli maittava, kuten aina. Mutta hienointa oli toimitusjohtaja Jouko Pölösen puhe lounaan jälkeisessä tilaisuudessa. Hän puhui mukaansatempaavasti, kuten aina. Erityisen lämmittävää oli kuulla hänen kiitoksensa meille senioreille vuosikymmenten aikana tekemästämme työstä. Meillä on myös hänen vilpitön tukensa toiminnallemme.

Ennen vuosikokousta ehditään käydä Lahdessa omatoimisella teatteriretkellä. Rauni Partanen Lahdesta porukoineen on valmistellut mainion tapahtuman 15.2. Osanottajamäärä on huikeat 44 henkeä, eikä katsomossa kuulemma tarvita nenäliinaa! Kiitos Raunille jo etukäteen.

Vähän pitempi retki onkin sitten tiedossa toukokuussa Viroon. Nyt yhdistellään kulttuuria ja kylpylähoitoja. Siellä varmasti jokainen osanottaja löytää itselleen jotain mukavaa! Yksityiskohtaiset matkajärjestelyt ovat vielä työn alla, mutta SenioriPs:n ilmestymiseen mennessä nekin on hiottu ja ilmoittautuminen voi alkaa.

Alueilla on vedetty yhteen viime vuoden tapahtumia. Mukavasti on ympäri maata järjestetty erilaisia isompia ja pienempiä tilaisuuksia. Erityiskiitoksen ansaitsevat kaikilla alueilla yhtiön toimesta järjestetyt joululounaat. Pienimuotoisemmat kuukausitapaamiset ovat selvästikin löytäneet vakiintuneet muotonsa.

Tästä on hyvä jatkaa! Ola

JOULUTERVEHDYS 2012

Huomenna on Jouluaatto. Toivottavasti siitä tulee mukava ja lämminhenkinen tapahtuma kaikille.

Viime torstaina tarjottiin senioreille Lapinmäentiellä perinteinen joululounas ja vietettiin yhtä perinteinen joulutilaisuus. Toimitusjohtaja Jouko Pölönen puhui hyvin ja ja vakuuttavasti. Sanoma oli tällä kertaa kuitenkin vakava. Päättyneiden YT-neuvottelujen tuloksena 249 pohjolaista joutuu jättämään työpaikkansa. Raskas joululahja moneen perheeseen.

Jotenkin tuntuu siltä, että me seniorit olemme etuoikeutettuja. Palkka juoksee säännöllisesti, eikä ole pelkoa irtisanomisista. Äskettäin Ilmarinen lähetti kirjeen, jossa todettiin eläkkeiden nousevan vuodenvaihteesta alkaen 2,82 % ja ihan pyytämättä! Toki palkka on pienempi kuin työaikana ja verotuskin kiristyy, mutta kuitenkin meillä ovat asiat oikeastaan aika hyvin.

Tilaisuuden aikana tapasin lukuisia tuttuja senioreja ja kaikista välittyi tyytyväisyys omaan nykytilanteeseen ja vointiinkin. Keskustelut eivät suinkaan olleet pelkkää sairaskertomusta vaan mielenkiintoisia juttuja matkoista, uusista harrastuksista ja tietenkin lapsenlapsista. Oli todella ilahduttavaa aistia tällainen myönteinen elämänasenne.

Tällä asenteella pystymme varmasti myös auttamaan ja tukemaan läheisiämme. Iän karttuessa perhearvojen ja sosiaalisten verkostojen merkitys kasvaa ja niiden merkityksen ymmärtää paremmin. Mitä enemmän antaa, sitä enemmän saa.

Toivotan kaikille senioreille ja läheisillenne leppoisaa joulunaikaa ja hyvää vuotta 2013 !

Ola

IKÄVIÄ UUTISIA (2012)

Viime aikoina olemme päivittäin saaneet kuulla ja lukea ikäviä uutisia. Yritykset kaatuvat, YT-neuvotteluja käydään ja väkeä irtisanotaan. Maailmanlaajuinen taantuma koettelee myös Suomea. Jotenkin tuntuu kuitenkin siltä, että ongelmia myös liioitellaan ja tilannetta käytetään yrityksissä hyväksi. Nyt on ikäänkuin hyväksyttävää tehdä saneeraustoimenpiteitä, vaikka pakottavaa tarvetta ei olisikaan.

Myös OP-Pohjolassa on aloitettu mittava henkilöstön vähennysohjelma. Harva muistaa enää, että Pohjolassakin käytiin YT-neuvottelut vaikealla 90-luvulla. Mutta se oli kevyt harjoitelma nyt meneillään oleviin järjestelyihin. Toivon voimia ja jaksamista niille, joita nyt meneillään olevat toimenpiteet koskevat.

Hieman ylpeänä voimme todeta, että suurimmat ongelmat ja järjestelytarpeet ovat pankkitoiminnan ja keskushallinnon puolella. Vahinkovakuutustoiminta on mennyt hyvin ja tuloksellisesti. Markkinaosuus on edelleen kasvussa ja yhdistetty kulusuhde lähes ennätyksellisen alhainen.

Markkinaosuuden kasvua seuraa luonnollisesti myös vahinkomäärien kasvu. Tästä syystä vahinkovakuutuksen ydinalue eli korvaustoiminta on kokonaan jätetty YT-neuvottelujen ulkopuolelle. Hyvä niin. Itselläni ainakin on pelkästään hyvää sanottavaa Pohjolan korvaustoimesta, mitä nyt puhelinpalvelun odotusajat hieman rassaavat.

Taantuma koskettaa myös meitä eläkeläisiä. Verotus kiristyy ja nousee samalle tasolle palkansaajien kanssa. Minusta se on tässä tilanteessa hyväksyttävää, vaikkei meillä työssäkäyvien etuisuuksia olekaan. Monet palvelut ja tuotteet kallistuvat ja menetämme myös joitakin saavutettuja etuja.

Nyt kun kunnallisvaalit ovat meneillään, niin jokaisen kannattaa huolellisesti harkita, kenelle äänensä antaa. Nyt päätetään kunnallisten palvelujen tulevista päättäjistä. Parempi vaikuttaa äänestämällä kuin lähteä heittelemään kivillä poliiseja, niinkuin noissa etelänmaissa tuntuu olevan tapana.

Mutta siirrytään mukavampiin asioihin. Meitä tarvitaan. Ilokseni olen huomannut, että monia tuttuja senioreja on pyydetty tuuraajiksi entiseen hommaansa tai ihan johonkin muuhun. Aiemmin informoimani OPTEAM on edelleen kannustamassa meitä ottamaan yhteyttä mahdollisten työtehtävien tarjoamiseksi halukkaille. (Katso lisäinfoa tästä) Sitä paitsi monet meistä tekevät korvaamattoman arvokasta työtä omien läheistensä auttamisessa ja hoitamisessa. Tämän avun merkitys on suuri niin henkilötasolla kuin kansantaloudellisestikin.

Lopuksi tästä käsittämättömän sateisesta ja kurjasta syyssäästä. Muistuu väkisinkin mieleen seniorien taannoisen Prahan-matkan sarkastinen lausahdus sikäläisestä säästä. ” Prahan sää ei koskaan ole niin huono, ettei se voisi vieläkin huonommaksi tulla ! ”

Ola

SYKSY ALKOI (2012)

Nyt alkoi syksy virallisesti. Tätä kirjoittaessani on syyskuun 1.päivä ja almanakan mukaan kesä loppui ja syksy alkoi. Jotenkin kuitenkin tuntuu siltä, että syksy alkaa tai ainakin kesä loppuu silloin, kun koulut alkavat. Näin siitä huolimatta, että omien lapsien kouluajoista on jo vuosikymmeniä. Mökkinaapurit lähtevät, kesätapahtumat loppuvat, liikenne vilkastuu ja jopa bussien ja junien aikataulut muuttuvat. Senioritkin astuvat takaisin aktiiviseen arkeen. 

Näin teki myös Pohjolan seniorien hallitus, joka piti ensimmäisen työkokouksensa viime keskiviikkona. Esityslistalla oli monia tärkeitä ja ajankohtaisia asioita. 

Ajankohtaisin oli syksyn kotimaanretki. Sehän pidetään tänä vuonna ehkä yllätyksellisesti Helsingissä ja päivämäärä on 26.10. Anna-Liisa Maanonen on tehnyt mahtavaa työtä ja koossa on loistava ohjelma. Päivän aikana käydään mm. Mannerheim-museossa, tutustutaan uuteen Musiikkitaloon ja vieraillaan Urho Kekkosen museossa. Välillä lounastetaan nostalgisesti Lapinmäentiellä, kuunnellaan auditoriossa tietoiskuja ja päivän lopuksi mennään teatteriin. 

Retkestä julkaistaan kotisivuilla tarkempi ohjelma ja ilmoittautumisohjeet. Koska seuraava Seniori-Ps ilmestyy vasta marraskuun alussa, ainoa informaatio retkestä annetaan Kotisivuilla. Ilmoittautumisaika  on myös melko tiukka ihan käytännön järjestelyjen takia. Sitovan ilmoittautumisen takaraja on 26.9. Välittäkää tietoa myös kavereille! 

Sähköinen tiedonvälitys on väistämätöntä tulevaisuutta. Samalla kun me kehitämme omia kotisivujamme niin myös OP-Pohjolan puolella on vilpitöntä halukkuutta kehittää senioreille suunnattua tiedonvälitystä. Esimerkkinä siitä ovat jo pari OP-Pohjolan lähettämää sähköistä uutiskirjettä. Yhteisiä neuvotteluja sisällön kehittämiseksi käydään. Ohjeet kirjeiden saamiseksi löytyvät Kotisivujemme etusivulta. 

Meistä ollaan muutenkin kiinnostuneita. Minua lähestyi kesän alussa  OPTEAM-niminen henkilöstön rekrytointifirma. Nimestään huolimatta sillä ei ole mitään tekemistä OP-ryhmän kanssa.

Yritys on maanlaajuinen vastuullinen työnvälitysfirma, joka aktiivisesti etsii nimenomaan eläkkeellä olevia ja pian eläköityviä henkilöitä listoilleen. Heillä on toimistoja ainakin suurimmissa kaupungeissa. Toimintaohje oli hyvin yksinkertainen: ” Marssikaa vaan sisään toimiston ovesta ja ilmoittakaa kiinnostuksenne”.  

Tästäkin aiheesta annetaan lisää tietoa Kotisivuilla ja mahdollisesti tulevissa yhteisissä tilaisuuksissa  

Alueillakin tapahtuu. Itäisen alueen alueyhteyshenkilö vaihtuu. Tehtävää alusta alkaen hoitanut Päivi Skippari päätti tehdä miehensä kanssa ison muutoksen elämässään ja muuttaa talviksi etelään. Sieltä käsin on yhteyshenkilön tehtäviä vaikea hoitaa, joten hän pyysi eroa tehtävästä. Haluaa toki edelleen olla aktiivinen seniori ja toivotti kaikki lämpimästi tervetulleeksi Norte Costa Blancalle!

Tiedä vaikka joku kevät päätettäisiinkin lentää porukalla Aurinkorannikolle perehtymään paremmin suomalaisten seniorien olemiseen ja elämiseen..... 

Mutta ei syytä huoleen. Seuraaja on jo Päivin avustuksella tiedossa Hän on Heikki Juhani Himberg Kuopiosta. Jussilla, jona hänet tunnetaan, on takanaan pitkä ura vahinkojen tarkastajana ja käsittelijänä. Tunnen hänet vuosien ajoilta ja tiedän, että hän on mies paikallaan missä tahansa.

Henkilötiedot valokuvan kera tullaan tietenkin julkaisemaan Kotisivuilla. 

Huolestuminen ja murehtiminen ja erityisesti kiukuttelu ovat turhaa. Tiesittekö, että kiukkuinen katse vaatii 72 lihaksen käyttöä ja aivotoiminta lamaantuu. Hymyily vaatii vain 14 lihaksen käyttöä ja aivotoiminta virkistyy! 

Ola

Kesä (2012) tuli! 

Kesä tuli lopultakin. Ja kun se tuli, niin se tulikin sitten rytinällä. Vielä muutama viikko sitten oli takapihalla metrinen lumikinos, mutta nyt joka paikassa kasvaa ja kukkii aivan raivoisasti. Luonnon herääminen on joka vuosi samanlainen ihme. Kyllä Suomi on upea maa, kun meillä on vielä selvät vuodenaikojen vaihtelut.

Osalle meistä tarjoutui tilaisuus käydä haistelemassa kesää jo ennakkoon Krakovassa. Kerrankin retki onnistui myös säiden puolesta täydellisesti. Matkasta on jo kotisivuilla luettavissa Mirja Tanhuanpään asiantuntevasti kirjoittama kertomus ja Markku Laineen kivoilla kuvateksteillä höystämä kuvakavalkadi.

Minuun teki matkalla syvimmän ja järkyttävimmän vaikutuksen käynti Auschwitz-Birkenaun keskitysleirillä. Siellä pitäisi jokaisen käydä kerran elämässään. Toista kertaa en mene.

Käynti siellä sai henkilökohtaista väritystä, kun oppaamme kertoi isoisänsä olleen leirillä ja selvinneen sieltä harvojen joukossa.

Ymmärrän niitä, jotka eivät halua kuulla holokaustista ja jotkut suorastaan torjuvat sen. Mutta käynti Auschwitzissä vakuuttaa kovanahkaisimmankin epäilijän. ” Homo homini lupus est” eli ihminen on ihmiselle susi sanoi aikanaan jo antiikin filosofi Plautus. Eikä ole kuin 20 vuotta siitä, kun Euroopassa viimeksi teurastettiin 100.000 ihmistä verisissä etnisissä puhdistuksissa Bosnian sodassa!

Mutta mukavampiin aiheisiin. Kevät ja kesä saavat suomalaiset ja myöskin seniorit matkustelemaan. Taas on aika muistuttaa vakuutusten tärkeydestä. Jatkuva matkavakuutus on seniorin perusvakuutus! Sen saa pidettyä voimassa pitempään, kuin yksittäin otetut vakuutukset.

Moni ajattelee, etten minä vakuutusta tarvitse, kun matkustelen vain kotimaassa. Mutta matkoja ovat ne kotimaankin matkat ja aina sattuu ja tapahtuu, minullekin! Toinen aihealue, jossa on tarvetta tarkistuksiin, on kodin- ja mökin vakuutukset. Mitkä niiden tuotenimet olivatkaan? Ikävimmät yllätykset tulevat yleisesti siitä, ettei vakuutuksien sisältöä eikä kattavuutta ole päivitetty olosuhteiden muututtua.

Kevät on myös juhlien aikaa. Taas saa laulaa Suvivirttä. Opetushallitus on todennut, ettei se loukkaa ketään eikä mitään. Tuore mielipidetutkimus puhuu selvää kieltä. Yli 80 % suomalaisista haluaa kuulla Suvivirren, vaikka vain 27 % uskoo Jumalaan. Itsekin olen päässyt laulamaan jo kerran 3-vuotiaan tyttärenpojan tarhan liikuttavassa kevätjuhlassa.

Lopuksi lahjavinkki nuorten erilaisiin opiskelun päätösjuhliin. Antakaa asiallinen lompakko täytettynä malliksi kaikilla rahoilla 50 euron seteliin asti. Tekee yhteensä 88,85 euroa. Toimii !

Hyvää kesää kaikille !

Ola

Onnelliset (keväällä 2012)

Käväisin äskettäin Lahdessa ja Turussa tapaamassa senioreja heidän kevättapahtumissaan.

Iloinen puheensorina täytti Lahden perinteikkään Mustan Kissan kabinetin, jonne Ulla Thil oli kutsunut porukkaa laajemmaltakin. Kuulumisia kerrottiin ja uusia yhteisiä juttuja kehiteltiin. Aika kului niin ratttoisasti, että meinasin myöhästyä paluujunasta ja lounaslaskukin unohtui kiireessä maksamatta. Onneksi Partasen Rauni paikallisena kävi hoitamassa asian, kiitos!

Satutteko muuten tietämään, mitä maksaa junalippu Helsingistä Lahteen ja päinvastoin? Se maksaa eläkeläisille 7 euroa 68 senttiä! Matkakustannuksia ei ainakaan voi pitää esteenä ystävien ja tuttavien tapaamiselle.

Turussa oli järjestetty hieman mittavampi tapahtuma useiden uusien seniorien vastaanottamiseksi.

Tuula Vänni ja Aaltosen Jokke olivat kutsuneet porukan PIK-NIK:lle eli päiväristeilylle Maarianhaminaan. Kolmattakymmentä senioria seilasi päivän letkeässä laitamyötäisessä!

Mukavaa oli. Junalippu Helsigistä Turkuun maksoi muuten 9 euroa!

Samoihin aikoihin luin Helsingin Sanomista kokosivun jutun onnellisuudesta ja elämänmyönteisyydestä. Suomalaisen miehen perusluonteen mukaisesti perusepäilevänä tietenkin.

Mutta kivasti toimitettu ja asiallisesti kirjoitettu juttu oli vastaansanomaton.

Juttu päätyi yhteenvetoon seikoista, jotka tekevät ihmisistä onnellisia. Luettuani sitä, minusta alkoi yhä vakaammin tuntua siltä, että siinähän yksinkertaisesti kuvataan meitä senioreja! Vai mitä sanotte seuraavasta listasta:

  • he ovat sosiaalisia ja viettävät runsaasti aikaa perheen sekä ystävien kanssa

  • nautiskekelevat elämästä ja hemmottelevat itseään

  • auttavat muita

  • ilmaisevat kiitollisuuttaan siitä, mitä heillä on

  • elävät nykyhetkessä

  • osaavat purkaa stressiään esimerkiksi liikunnalla ja ystävien avulla

Yleisesti ottaen tärkeintä on myöteinen elämänasenne. Tutkimusten mukaan se suojaa myös sairauksilta ja pidentää ikää jopa viidestä kymmeneen vuoteen. Sairauksista myös paranee nopeammin myönteisyydellä.

Noin se varmasti on. Meitä suomalaisia moititaan jatkuvasti synkkyydestä ja puhumattomuudesta. Sitä uskomattomammalta kuulosti äskettäin julkaistu kansainvälinen tutkimus, jossa suomalaiset olivat toisella sijalla maailman kansojen onnellisuusvertailussa. Ensimmäinen ajatus oli, että tässä on nyt varmasti joku virhe. Mutta ehkä onkin niin, että me olemme salaa onnellisia. Eihän sitä nyt parane näyttää; mitä noi naapuritkin ajattelis!

Mutta 6.5. lähtee varmasti ainakin 46 iloista ja onnellista senioria matkalle Krakovaan !

Ola

Vuosikokous 2012 on pidetty

Vuoden 2012 vuosikokous pidettiin 27.3.2012. Kokouksen kulku oli perinteisen mutkaton ja toimiva hallitus ja puheenjohtaja saivat kokoukselta jatkomandaatin. Poikkeukselliseksi kokouksen teki se, että osanottajia oli reilusti yli 200 ! Tiettävästi ennätys, vaikka joku yritti muuta väittääkin.

Upeaa oli myös se, että saimme kokoukseen tervehdyksen tuojaksi Eva Valkaman. Hän on tehnyt pitkän ja ansiokkaan uran Pohjolassa ja on juuri jäämäisillään virallisesti eläkkeelle. Enään pari kuukautta aikaa . Hän kuvaili kivasti tuntojaan tässä meille muille jo koetussa vaiheessa . Toivotamme hänet lämpimästi tervetulleeksi senioriyhteisöömme!

Kokousta seurasi perinteisesti POGOn teatteriesitys. Se oli myös perinteisesti Svante Korkiakosken ohjaama, riemastuttava komedia, jota aina odotetaan. Ei muuten ole sattumaa, että vuosikokouksemme ja teatteriesitys ovat samana päivänä. Järjestäjät näkevät tässä suuren vaivan ja joskus pääsemme nauttimaan jopa ensi-illasta.

Vuosikokousta edelsi hallituksen laajennettu kokous. Laajennus tarkoitti sitä, että myös alueyhteyshenkilöt osallistuivat hallituksen kokoukseen , jossa painotetusti käsiteltiin seniorien toimintaa alueilla. Ilahduttavaa oli todeta, että toiminta on mukavasti vakiintunut ja iloisia tapahtumia järjestetään oma-aloitteisesti monilla paikkakunnilla. Ehkä OP-Pohjolan nykyiseen alueorganisaatioon sidottu toiminta on kuitenkin liian kunnianhimoinen, koska alueet ovat kovin laajoja, eivätkä seniorit sen takia koe välttämättä alueellista yhteenkuuluvaisuuden tunnetta.

Vastaus tälle ongelmalle on se, että perustettakoon vaan suppeammalle alueelle mukavia senioriryhmiä, jotka kokoontuvat omalla paikkakunnallaan alueorganisaatioista välittämättä tai sitten niiden tuella. Näin on käynyt mm. Porissa ja Jyväskylässä.

Vuosikokouksessa voitiin tai jouduttiin informoimaan, että kevään ulkomaanmatka Krakovaan on loppuunmyyty . Tässäkin suosio yllätti järjestäjät, mutta pontevien lisäpaikkahankintojen ansiosta kaikki 46 ilmoittautunutta pääsevät mukaan.

Seuraava retkemme on myös jo valmisteluprosessissa. Sen kohde voi olla monelle yllätys, mutta toivottavasti mieluinen! Anna-Liisa Maanonen on jo aloittanut valmistelut. Syksyn kotimaanretki suuntautuu nimittäin – Helsinkiin ! Hallitus itsekin, alkuhämmennyksestä toivuttuaan, totesi että siellähän sitä onkin tutustustuttavaa, eikä tarvitse asettaa osallistumisrajoituksia.

Tästä, ja muistakin ajankohtaisista asioista tullaan informoimaan kotisivuillamme. Kannattaa käydä ahkerasti. Ei vähiten sen vuoksi, että seuraava SenioriPs ilmestyy vasta syksyllä.

Toinen merkittävä infomaatiokanava tulee jatkossa olemaan senioreille sähköpostitse lähetettävä uutiskirje. Tästä kirjoitin jo edellisessä SenioriPs:ssä ja puhuin myös vuosikokouksessa.

Kyseessä on OP-keskuksen senoreilleen lähettämä uutiskirje. Sen jakeluun myös Pohjolan senioreilla on mahdollisuus päästä mukaan. Jatkossa sen sisältöä ja kiinnostavuutta meille koordinoi OP-Pohjolan uutishuone ja siihen myös meillä itsellämme on mahdollisuus vaikuttaa.

Uutiskirjeen vastaanottaminen on vapaaehtoista. Uutiskirjeen saaminen edellyyttää oman sähköpostiosoitteen antamista osoitteiston ylläpitäjälle, eli Opsetille osoitteeseen: opset@op.fi. Tämä on kerrottu myös kotisivujemme etusivulla. Tämä palvelu lisää kaipaamaamme ajankohtaista ja yleistä informaatiota entisestä ja nykyisestä Pohjolasta!

Suosittelen lämpimästi !

Ola

VUOSI VAIHTUI ; TALVI ALKOI  helmikuu 2012                  

Uusi vuosi on alkanut. Lopulta alkoi myös talvi. Melkoisella ryminällä alkoikin. Vähitellen oli alettu jo uskoa siihen, ettei yhtä tuulista ja lumista talvea tule, kuin kaksi edellistä olivat. Väärin!

Kun talvi lopulta alkoi, niin se alkoi sananmukaisesti ryminällä. Puita kaatui, sähköjä katkeili ja autot kolaroivat. Taas tarvitaan vakuutusyhtiöitä. Toivottavasti senioreilla ovat vakuutukset kunnossa!

Niin on onneksi ainakin senioriystävällämme Saarisen Anterolla. Hän sai mökkitontillaan Salossa melkein vahinkobingon. Mökkitontilla sijaitsevista viidestä rakennuksesta kolmeen osui myrskyn kaatama puu! Onneksi vahingot jäivät melko pieniksi. Vahinkojen selvitys Pohjolan kanssa on aloitettu ja sähkötkin saatiin takaisin jo kolmen viikon jälkeen!

Seniorien hallitus aloitti myös työskentelynsä. Tänään 1.2. pidettiin vuoden ensimmäinen kokous ja päätöksiäkin tehtiin. Kiinnostavin päätös lienee kevätretken kohteen valinta. Päätös oli lopulta helppo ja lähes yksimielinen. Kohde on Krakova ja ajankohta 6.-10. toukokuuta. Tarkemmat tiedot ja ohjeet ilmoittautumisesta annetaan myöhemmin kotisivuilla ja viikolla 11. ilmestyvässä Seniori-Ps:ssä.

Tärkeimmät valintakriteerit olivat järjestelyjen joustavuus, ohjelman kiinnostavuus ja hinta.

Monia, myös itseäni, innostanut mahdollisuus tutustua Moselin kauniiseen laaksoon ja sen upeisiin viineihin kaatui järjestelyjen mahdottomuuteen. Berliini kilpailee kiinnostavuudessa minkä kohteen kanssa tahansa, mutta matkojen järjestelyssä ja hinnassa se ei yllättävää kyllä pärjännyt. Pääsyynä varmasti on kaupungin suuruus.

Toinen tärkeä asia oli vuosikokouksen valmistelu. Päivämääräksi sovittiin 27.3. ja alkamisaika on tavanomainen klo 17.00. Meitä hemmotellaan taas Pohjolan teatterikerhon esityksellä ja sen jälkeen ison ruokasalin antimilla. Pankaa jo nyt päivämäärä muistiin. Ilmittautumisohjeet julkaistaan myöhemmin niin kotisivuilla kuin SenioriPs:ssäkin.

Vuoden 2011 aikana joukkoomme liittyi 55 uutta senioria. Toivotamme heidät lämpimästi mukaan toimintaan! Tähän liittyen meille tulee jatkuvasti kyselyjä siitä, kuka oikein on Pohjolan seniori ja miten siihen porukkaan kuuluu tai pääsee. Jäsenyydet perusteet ovat yksiselitteisesti yhtiön johdon ja henkilöstöhallinnon määrittämiä, eikä siihen voi esimerkiksi seniorien hallitus vaikuttaa. Jarmo Männistö on taas kerran luvannut kirjoittaa asiasta selvityksen kotisivuillemme.

Nyt kun on selvitty joulunajan ja vuodenvaihteen perhekeskeisistä juhlista ja tapahtumista, niin voimme hyvällä omallatunnolla varata aikaa senioriystävillemme. Kuukausitapaamiset alkavat pyöriä ja alueyhteyshenkilöt varmaankin aktivoivat omiaan. Kyllä eteläiselläkin alueella saa perustaa erilaisia ryhmiä kivojen tapaamisten merkeissä! Alue kun on ehkä liian suuri yhtenäisenä miellettäväksi.

Muistakaa äänestää, vaikka ette tykkäiskään!

Ola                                

RAUHALLISTA  JOULUA 2011

Tänään 21.12.2011 nautittiin taas kerran Lapinmäentiellä perinteinen eläkeläisten joululounas ja vietettiin tunnelmallinen jouluhartaushetki yhdessä  koko työtätekevän porukan kanssa. Kuoro lauloi kauniisti, kuten aina, toimitusjohtaja Jouko Pölönen puhui lämpimästi, kuten aina ja Munkkiniemen kirkkoherra Leo Glad puhui pitkästi, kuten aina.

Ilmassa oli vahvaa nostalgiaa. Sitä saattoi lisätä nyttemmin virallistettu tieto siitä, että näitä tilaisuuksia näissä tiloissa on jäljellä enään kolme kertaa. Vuonna 2015 tulee koko Lapinmäentien väki muuttamaan Vallilaan, johon ollaan rakentamassa mittavia lisätiloja. Lapinmäentien tiloista luovutaan kokonaan.

Mutta kaiken kaikkiaan tilaisuus oli mukava ja tarjottu lounas perinteisesti erinomainen. Mukava oli myös kuulla toimitusjohtajan suulla kerrottuna vahinkovakuutuksen loistava menestys näinä taloudellisesti muuten vaikeina aikoina. Me senioritkin saimme kiitoksemme osallisuudestamme  Pohjolan hyvään menestykseen.

Seniorien hallitus piti myös kokouksensa ennen juhlatilaisuuden alkua. Kokouksessa todettiin tyydytyksellä yleinen aktiivisuuden lisääntyminen seniorien keskuudessa. Nytkin meitä oli Lapinmäentien joululounaalla ennätysmäärä, lähes 190 henkeä. Samankaltaista viestiä on kantautunut myös alueilta. Saamme varmasti lukea niistä myöhemmin kotisivuiltamme.

Hallitus teki myös päätöksiä. Tulevan kevään retkestä päätettiin niin, että tarkemmat hinta- ym  selvitykset kohdistetaan kolmeen suosituimpaan kohteeseen eli Krakovaan, Berliiniin ja mustana hevosena mukaan tulleeseen upeaan Moselin laaksoon. Ajankohta on viikko 21 ja varalla viikko 19.

Asiasta informoidaan sitten lähempänä kotisivuilla ja myös SenioriPs:ssä, joka jatkaa ilmestymistään. Kovasti toivotaan senioreja mukaan kotisivuille mukaan keskusteluun ja mielipiteiden vaihtoon kaikista mahdollisista asioista. On ollut häkellyttävää todeta, että parhaina päivinä sivuillamme on käyty jopa yli 500 kertaa! Tähän verrattuna sivuilla käyty keskustelun määrä tuntuu kovin ujolta.

Toivottavasti uusi vuosi tuo tullessaan ainakin lunta myös tänne Etelä-Suomeen. Kahden huippulumisen talven jälkeen tämä alkutalvi on tuntunut tosi masentavalta. Aikaisemmin kritisoin liian aikaista  jouluvalojen virittelyä. Mutta en enään. Kaikki mahdollinen lisävalo on tervetullutta tähän sateiseen synkkyyteen. Ja muistakaa heijastimet! Ne ovat halpoja henkivakuutuksia.

Lopuksi toivotan omasta ja koko seniorien hallituksen puolesta kaikille senioreille oikein leppoisaa Joulunaikaa ja entistäkin parempaa Uutta Vuotta 2012 . Muistaahan Ilmarinenkin meitä peräti 3,6% suuruisella palkankorotuksella!

Ola

 

 

TAPAHTUMARIKAS SYKSY 2011

Takanapäin on tapahtumarikas syksy ja edessäpäin jouluajan kiireet. Senioritoiminta alkoi vilkkaana heti varsinaisen kesälomakauden jälkeen. Vaikka loma-ajat eivät enää meitä senioreja suoranaisesti koskekaan, niin kummasti ne vaan meidänkin aikataulujamme määräilevät.

Varsinkin aluieilla toiminta alkoi laajalla rintamalla. Turkulaiset kävivät joukolla junaretkellä Salossa, tamperelaiset viettivät leppoisaa syyspäivää JaakkoTyven upealla kesäpaikalla ja muualla on kokoustettu muuten vaan. Tilaisuuksista löytyy mukavia kuvia kotisivujen kuvagalleriasta.

Pääkonttorissakin tapahtui. Tiukahkolla aikataululla mutta sitäkin mieluisempana tuli senioreille kutsu Pohjolan perustamisen 120-vuotisjuhlatilaisuuteen . Se pidettiin 9.9. Lapinmäentiellä perhepiirissä työn lomassa vielä palveluksessa olevien kanssa. Hieno tilaisuus. Hieman saatoimme senioreina ylpeillä siitä, että kutsu tavoitti meidät kotisivujen avulla ennenkuin monet työssäolijat edes kuulivat tilaisuudesta. Kotisivujen merkitys tulee jatkuvasti kasvamaan.

Toisen merkittävän yhtiön, Salaman, tiimoilla vietettiin myös juhlaa lounaan merkeissä 17.10. Silloin tuli kuluneeksi 101 vuotta Salaman perustamisesta. Tuo luku 101 on merkittävä myös laajemmin Suomen historiassa. Talvisota kesti laskentatavasta riippuen saman verran päiviä ja ikäänkuin sattumalta RUK:n eli Suomen Reserviupseerikoulun vuosikurssi on vuosikaudet kestänyt yhtä pitkän aikaa!

Viimeisin iso tapahtuma oli perinteinen syysretkemme, joka tänä vuonna suuntautui Kotkaan.

Osallistujia oli ennätysmäärä ja erityisen ilahduttavaa oli se, että mukana oli senioreja pääkaupunkiseudun lisäksi lukuisasti myös Turusta, Lahdesta ja Kymenlaaksosta. Ja retki oli upea! Tämä kannustaa edelleen järjestämään näitä kotimaan kokopäiväretkiä.

Ensi keväänä on sitten taas vuorossa ns. ulkomaanretki. Olen avannut keskustelupalstalle kysymyksen matkakohteesta. Haluamme hyvissä ajoin tietää mukaan haluavien toiveista.

On myös noussut esiin arvostelua matkojemme hinnoista ja Pohjolan taloudellisesta tuesta.

Tässä yhteydessä haluan todeta sen, ettei yhtiö ole matkojamme maksanut eikä tule sitä jatkossakaan tekemään. Sensijaan Pohjola on monella tavalla vahvasti auttanut ja tukenut matkojemme järjestelyjä. Meilläon takanamme johdon tuki ja Pohjolan luotettava nimi.

Käytännössä tämä on henkilöitynyt Jarmo Männistöön ja Raija Koskiseen, joiden avulla olemme aina saaneet parasta mahdollista palvelua.

Matkoja suunniteltaessa ja niistä päätettäessä on ratkaisevan tärkeinä pidetty muutamia seikkoja.

Tärkeinpinä matkanjärjestäjän luotettavuus, hotellin taso ja sijainti, ruokailut ja kiinnostava ohjelma. Kaiken yllä pitää leijua turvallisuuden tunne ja varmuus huolenpidosta. Me emme tee reppuretkiä vaan hyvinorganisoituja matkoja, jossa osanottajat voivat levollisesti nauttia kokemastaan, vaikkei olisi sattunut euroakaan omaa rahaa matkaan. Hinta/laatusuhde on matkoilla varmasti kohdallaan.

Ola

Pohjola 120 vuotta

Runsas viikko sitten 9.9.2011 oli merkittävä päivä. Silloin tuli kuluneeksi 120 vuotta siitä, kun Palovakuutus-Osakeyhtiö Pohjola perustettiin. Alkoi suomalaiskansallinen menestystarina.

Tapahtumaa juhlistettiin Lapinmäentiellä iltapäivän kahvitilaisuudella työn lomassa. Mukaan oli kutsuttu myös Pohjolan seniorit. Huolimatta lyhyehköstä varoitusajasta paikalle saapui runsaasti senioreja ja työssäolevia. Vihreä aula oli aivan tupaten täynnä. Mahtoivatko kaikki edes ehtiä kakkukahveita nauttimaan.

Tilaisuus alkoi mainiolla 6 minuutin valokuvakavalkadilla Pohjolan historiasta. Siitäkin kävi hyvin ilmi, millaista mylläkkää vuodet ovat olleet! Tilaisuudessa jaettiin myös nostalginen erikoispainos Pohjolan henkilöstölehdestä PS. Pitäkää tallessa, se on keräilykappale!

Sen jälkeen seurasi lyhyiden  puheiden sarja. Sen aloitti Pohjola Vakuutuksen toimitusjohtaja  Jouko Pölönen. Hän puhui nuorekkaaseen ja innostuneeseen tapaansa vahinkovakuutuksesta ja sen loistavasta kehityksestä viime vuosina. Eikä unohtanut kiittää henkilökuntaa eikä senioreja einomaisesta työstä. Pohjola on taas Suomen suurin vakuutusyhtiö.

Toisena puhui OP-Pohjolan toimitusjohtaja Mikael Silvennoinen. Hän palautti mieleen Pohjolan ostoon ja integroimiseen liittyviä taustoja . Loistavaa lopputulosta saa kuulemma maailmalla kertoa jatkuvasti. Missään muualla ei pankki- ja vakuutustoiminnan integroiminen ole onnistunut näin hyvin , jos ollenkaan.

Allekirjoittaneelle annettiin myös puheenvuoro. Sain tilaisuuden kiittää OP-ryhmän johtoa siitä, että Pohjolan merkkipäivä muistettiin. Sillä on suuri merkitys nykyisille Pohjolalaisille ja varsinkin senioreille. Minäkin korostin puheenvuorossani ihmisten merkitystä. Pohjolalaiset ovat aina olleet asiantuntevia, vastuuntuntoisia ja lojaaleja yhtiötä kohtaan. Näin joskus myös johdon päätöksistä huolimatta.

Tilaisuus oli kaikenkaikkiaan onnistunut ja mieleenpainuva. Sitä tulee jatkossa täydentämään historiavitriinin päivitys ja seuraava SenioriPs, joka julkaistaan marraskuussa. Mahtoikohan alueilla olla mitään vastaavanlaisia tilaisuuksia?

Me kaikki voimme myös osallistua historian tallentamiseen kotisivujen avulla. Tanhuanpään Mirja  joka oli myös juhlatilaisuuden taustavaikuttaja, on luvannut aloittaa kotisivuilla vanhojen valokuvien julkaisemisen ”kuka muistaa”- idealla.

Ola

Ps. Toimintamme jatkuu edelleen  vilkkaana. Vielä tämä viikko on aikaa ilmoittautua mukaan iloiselle Kotkan-retkelle 20.10.! Ilmoittautumisohjeet kotisivuilla ja vain niillä.

 

 

Intiaanikesä 2011

Kesä on ollut hieno ja ikäänkuin alkamassa vielä uudelleen ennen syksyn tuloa. Aivan upeata. Monikaan ei varmasti ole tullut ajatelleeksi, mistä tuo sanonta ”intiaanikesä” oikein juontuu.

Sen juuret ovat Pohjois-Amerikassa valkoihoisten siirtolaisten rynnistäessä länteen . Paikallisilla intiaaneilla oli tapana hyökkäillä uudisasukkaiden ja vähän toistensakin kimppuun myöhäissyksyisin sopivan lämpöaallon saavuttua. Tätä ajanjaksoa, joka oli yleensä lokakuussa, alettiin sitten kutsua intiaanikesäksi.

Varma syksyn merkki on myös senioritoiminnan vilkastuminen. Seniorien hallitus piti syksyn aloittavan kokouksensa eilen 24.8. ja kaikki jäsenet olivat innokkaasti mukana. Kaikenlaista mukavaa onkin luvassa.

Hienoin uutinen oli tieto siitä, että 9.9. järjestetään Lapinmäentiellä pienimuotoinen juhlatilaisuus Pohjolan perustamisen 120-vuotispäivän kunniaksi ! Tilaisuus alkaa Vihreässä aulassa klo 14.00 ja sinne on kutsuttu kaikki paikalle ehtivät työtätekevät ja seniorit. Nyt kaikki mukaan, vaikka kutsu tuleekin aika myöhään. Levittäkää sanaa myös kavereille.

Onneksi meillä on nämä kotisivut, jolloin tietoa pystytään välittämään nopeasti ja tehokkaasti. Seuraava SenioriPs ilmestyy nimittäin vasta marraskuussa. Tämäkin antaa jälleen kerran aiheen kannustaa kaikkia senioreja osallistumaan yhteisiin rientoihin ja keskusteluihin kotisivujen palstoilla ja avulla. Kotisivujen jatkokeittelyyn on myös saatu lisää resursseja. Äskettäin eläköitynyt alan asiantuntija Pirkko Alajoki on suostunut hallituksen avustajaksi. Tervetuloa Pirkko!

Seuraavakin rientomme on jo kivasti paketissa , eli tuleva Kotkan retki 20.10. Ohjelma on lukkoon lyöty ja siitäkin kerrotaan tarkemmin kotisivulla. Rauni Partanen taustajoukkoineen on tehnyt hienoa työtä. Kaikki mukaan Kotkan Ruusua katsomaan ja kuulemaan!

Seniorien määrä kasvaa edelleen noin 50 hengen  vuosivauhtia.Vaikka luonnollista poistumaa tietenkin on, niin kokonaismäärä on edelleen hienoisessa kasvussa. Mutta yhden henkilöryhmän osalta sulkeutuu 30.9. ovi lopullisesti päästä virallisiksi Pohjolan senioreiksi. He ovat niitä pohjolalaisia, jotka aikoinaan siirtyivät OP-ryhmässäkin virallisesti jonkun muun yhtiön kirjoihin.

Tästä on tullut hallituksellekin paljon kyselyjä, että eikö sittenkin voisi päästä mukaan. Olemme keskustelleet asiasta paljon, myös yhtiön johdon kanssa. Lopputulos on se, ettei virallisia päätöksiä voi jälkikäteen muuttaa.

Mutta tämä ei tarkoita sitä, etteivätkö nämä ja kaikki muutkin pitkän päivätyön Pohjolan ja sen tytäryhtiöiden parissa työkennelleet seniorit voisi osallistua toimintaamme. Päinvastoin! Kaikki ovat tervetulleita jäjestämiimme tilaisuuksiin ja tapaamisiin. Kotisivumme ovat avoimet kaikille ja sieltä löytyy tietoa. Ja aina kannattaa kavereille vinkata.

Ola

Pietari on käyty (2011)

Pietari on sitten nähty. Tai oikeastaan vain pieni osa siitä. Niin suuri ja mahtava se oikeasti on. Pohjolan seniorien kevätretki tehtiin tänä vuonna 16.-19.5.2011 Pietariin. Matka tehtiin mukavasti Princess Maria- laivalla. Mukavuus tosin töksähti pahasti Pietarin sataman passijonoihin. Pari tuntia siinä meni.

Mutta korvaus saatiin aivan huikean paikallisoppaamme Lenan avulla. Hän johdatti meidät iloisesti ja osaavasti läpi kaksipäiväisen ohjelmamme. Historia avautui hienosti ja tutuksi tuli palatsi jos toinenkin. Eremitaasi on mykistävä.

Tanhuanpään Mirja on luvannut kirjoittaa retkestämme laajemman raportin ja Laineen Markku höystää tarinaa kuvagalleriassa. Kannattaa käydä katsomassa.

Sää ei myöskään pettänyt meitä. Se oli perinteiden mukaisesti tuulinen ja sateinen!

Seuraavankin retken ajankohta on jo tiedossa . Syksyllä on vuorossa kotimaan retki.

Se suuntautuu 20.10. Kotkaan. Kaakkoisen alueen väki on  Rauni Partasen johdolla valmistellut ohjelmaa. Kohteista on runsauden pulaa. Kairossa käydään varmasti!

Matkavakuutuksen merkitystä matkailussa ei voi liikaa korostaa. Venäjän valtiokin on ymmärtänyt matkavakuutuksen merkityksen. Vakuutus vaaditaan kaikilta maahantulijoilta. Eurooppalainen on kova sana. Se tunnetaan ympäri maailmaa ja korvausorganisaatio toimii yötä päivää.

Matkavakuutustodistuksen hakeminen Pohjolan konttorista on tänä päivänä lähes ainoa syy käydä henkilökohtaisesti toimistolla. Mutta sen tekee ihan mielellään. Niin ystävällistä ja osaavaa on palvelu niissä aina ollut.

Samaa ei voi sanoa puhelinpalvelusta. Ensimmäinen puolituntinen jonotuksessa menee vielä rattoisasti, mutta sen jälkeen alkaa jo kypsyttää. Senioriystävämme Antero Saarinen heitti sinne tuohduksissaan tuotekehitysidean. Hän ehdotti, että automaattivalikkoon lisättäisiin vielä yksi vaihtoehto. Sellainen, jolla voisi mykistää jonotuspimputuksen. Hän sai kuulemma ideastaan kiitoskortin!

Muitakin hyviä tuotekehitysehdotusia on toimitusjohtaja Pölösen haasteen innoittamana tullut ja ne on otettu asiallisesti vastaan. Antakaa tulla vain; penempiä ja isompia ideoita. Ei tarvitse olla valmiiksi pureskeltuja.

Taas lähestyy kevään suuri juhlapäivä. Uudet ylioppilaat saavat lakkinsa ja erilaisten koulujen ja tutkintojen suorittajat todistuksensa. On juhlien ja lahjojen aika. Minun ehdotukseni on: unohtakaa kukat ja hopealusikat. Tämän päivän opiskelijat ovat niin tiukoilla, että pienikin taloudellinen tuki on tervetullutta. Paikallisista osuuspankeista saa kauniita lahjakortteja, rahasto-osuuksia tai vaikkapa osakkeita pesämunaksi.

Mukavaa ja aurinkoista kesää kaikille senioreille!

Ola

Vuosikokous 2011

Tämän vuoden vuosikokous pidettiin 5.4. Lapinmäentiellä leppoisissa ja iloisissa tunnelmissa.

Osanottajiakin oli ennätysmäärä lähes 200 henkeä. Liekö tähän vaikuttanut pitkän talven jälkeen lopultakin alkanut kevät.

Itse kokous sujui totutun ripeästi. Männistön Jarmo oli jälleen koostanut edellisen vuoden toimintakertomuksen ja alkaneen vuoden toimintasuunnitelman. Mukavaa virinää vähän joka puolella! Kevään retki Pietariinkin on jo täyteen merkitty.

Hallituksen kokoonpanoon tuli yksi muutos. Vepsän Yrjö Hämeenlinnasta ilmoitti luovuttavansa paikkansa nuoremmalle. Hänen tilalleen valittiin Jouko Aaltonen Turusta. Jokke on jo ehtinyt näyttää taitonsa ja tarmonsa toimiessaan Läntisen alueen alueyhteyshenkilönä. Yrjö toimi vuosien

ajan hallituksessa alueseniorien edustajana. Hänen ansiostaan Hämeenlinna on tullut tutuksi monelle Pohjolan seniorille. Kiitos Yrjö mittavasta panoksestasi seniorien hyväksi !

ola_ja_joke.jpg

Kokouksen kohokohdaksi nousi toimitusjohtaja Jouko Pölösen tervehdyskäynti ja hänen siinäyhteydessä pitämänsä katsaus yhtiön menestyksestä ja tulevista suunnitelmista. Yhtiön johdossa on täysin tiedostettu yhteiskunnallinen kehitys, jossa seniori-ikäisten kansalaisten määrä jatkuvasti kasvaa. Kohta meitä on jonkun arvion mukaan 1, 3 miljoonaa!

Tämä on valtava ihmismäärä, joka tarvitsee ja haluaa erilaisia tuotteita ja palveluja. Mutta minkälaisia? Tämä onkin hyvä kysymys, jota Op-Pohjolassakin on paljon mietitty. Puhuessaan tästä, hän totesi, että Pohjolan seniorit ovat hyvin edustava otos tästä ryhmästä.

Niinpä Joke, niinkuin häntä mutkattomasti kutsutaan, heittikin meille haasteen. Hän pyysi senioreja ottamaan osaa tähän kehitystyöhön antamalla palautetta, ideoita ja ajatuksia. Eiköhän oteta haaste oikein joukolla vastaan!

Meillähän on tähän toimintaan jo valmis välinekin. Erinomaiset kotisivumme! Tällä puheella avaan keskustelupalstalle kysymyksen ” millaisia tuotteita tai palveluja haluaisin Op-ryhmältä”.

Ja nyt saa irrottautua ajatuksissaan perinteisistä pankki- ja vakuutuspalveluista, jotka toki ovat tärkeitä. Mutta nyt haetaan ideoita ja ajatuksia juuri seniori-ikäisten toiveisiin ja tarpeisiin ennakkoluulottomasti. Jotain, mikä tavoittelee turvallisuutta ja hyvinvointia.

Pienet ja isot ajatukset ja ehdotukset ovat yhtä arvokkaita ; tyyliin ”miksei konttoreista saa ostaa palovaroittimia edullisesti” tai ” lisää senioriasuntoja ja niihin liittyvää vuokraustarjontaa”. Yhtiön kehitysorganisaatio ottaa sitten jatkokehityksen itselleen.

Kokousta seurasi sitten Hannu Patamaan kirjoittama ja näytelmäjaoston esittämä ratkiriemukas näytelmä  ”Matkalla Joensuuhun”. Se kirvoitti yleisössä iloisen keskustelun, jota jatkettiin ruokasalissa nautitun erinomaisen illallisen myötä. Pari lasillista viiniä vielä täydensi mukavaa yhdessäoloa.  Kiitos Pohjola!

Ola

Toimitusjohtaja vaihtui

Vuosi vaihtui ja samalla myös toimitusjohtaja. Pohjolaa lähes parikymmentä vuotta palvellut DI Tomi Yli-Kyyny siirtyi Vapon toimitusjohtajaksi. Pohjolan toimitusjohtajana hän ehti olla vuodesta 2005 alkaen. Tomi on mutkaton ja avoin johtaja ja hänellä oli aina aikaa senioritoiminnasta keskustelemiseen. Hänen aikanaan ja hyväksymisellään syntyivät myös toimintamme perustana olevat ” Toiminnan suuntaviivat” ja  kotisivumme nettiin. Me seniorit kiitämme häntä hienoista yhteisistä vuosista ja toivotamme onnea uudessa tehtävässä.

Uudeksi toimitusjohtajaksi valittiin konsernin sisältä KTM  Jouko Pölönen. Hänellä on vahva kokemus pankkialan riskienhallinnasta ja myöskin vakuutustoiminnasta. Ennen pankkiuraansa hän toimi mm. Pohjolan tilintarkastajana. Toimitusjohtajavaihdoksen piti sujua aivan leppoisasti ja kiireettömästi. Toisin kävi. Toimitusjohtaja Mikael Silvennoisen sairastuttua uusi toimitusjohtaja huomasi yhtäkkiä vuodenvaihteen jälkeen olevansa paitsi Pohjolan toimitusjohtaja niin myös  OP-Pohjolan toimitusjohtaja ja lisäksi vielä koko konsernin talous- ja rahoitusjohtaja!

Tästä huolimatta hänellä on ollut aikaa ja ajatuksia uhrata myös senioritoiminnalle. Olen täysin vakuuttunut siitä, että myös hän tulee antamaan toiminnallemme täyden tukensa. Kaikki ne seniorit, jotka osallistuivat Lapinmäentiellä pidettyyn seniorien joulujuhlaan ja lounaalle, jakavat varmaan mielipiteeni tästä. Hänen siellä vapaasti pitämänsä puhe ei jättänyt ketään kylmäksi.

Pohjolalla menee muutenkin hyvin. Tästä kertovat jo julkisuudessakin esitellyt luvut. Koko OP-ryhmä sai viime vuonna  46.500 kpl uusia etuasiakastalouksia , joita nyttemmin on kaikkiaan 471.000 kpl. Pohjola saavutti vuosikausien jälkeen  markkinajohtajuuden myös auto- ja liikennevakuutuksessa. Ainoa asia, mikä julkisessa uutisoinnissa minua hieman harmittaa on se, että vahinkovakuutuksesta uutisointi tahtoo jäädä pankkiuutisoinnin jalkoihin.                                                               

Myös meidän seniorienkin määrä on viime vuonna kasvanut  50 henkilöllä.  Nyt meitä on kaikkiaan 1255 , eli enemmän kuin koskaan. Näin siitä huolimatta, että myös suruviestien määrä on ollut kasvussa. Viime vuonna niitä tuli 36. Päätös kaikkien suruviestien hienotunteisesta julkaisemisesta kotisivuillamme on osoittautunut oikeaksi ratkaisuksi. Kiitos Jarmo Männistön.

Senioritoiminta aktivoitui vuoden aikana reippaasti. Osasta tapahtumia olemme voineet lukea jo SenioriPs:stä ja kotisivuiltamme. Tietooni on tullut myös lukuisia julkaisemattomia , isompia ja pienempiä juttuja eri puolilta. Hienoa! Oma-aloitteinen toiminta on selvästi laajempaa, kuin olen arvannutkaan.

Erityiskiitoksen ansaitsee myöskin Olli Latola ja hänen johtamansa alueorganisaatio. Kaikilta alueilta on kantautunut kiittäviä viestejä suhtautumisesta senioritoimintaan ja tietysti järjestettyihin joulunalusjuhliin. Tähän haluaisin lisätä, etteivät seniorit todellakaan panisi pahakseen pienimuotoisempiakaan tilaisuuksia, joissa arkipäiväisesti pantaisiin seniorien vakuutus- ja pankkiasiat kuntoon.

Lopuksi toivotan kaikki seniorit tervetulleeksi vuosikokoukseen 5.4. Lapinmäentielle panemaan senioriasiat kuntoon!

Ola

Vuosi 2011 on alkanut

Vuosi vaihtui lumitöitä tehdessä. Nyttemmin niistä ovat päässeet nauttimaan muutkin kuin pääkaupunkiseudun asukkaat! Vähempikin kyllä riittäisi. Sen verran harmia ja vahinkojakin ylenpalttisesta lumesta on aiheutunut. Mutta ei valiteta. Kyllä tällainen lumenvalkoinen talvi on upea. Tulee ihan lapsuus mieleen!

Vahingot korvataan edellyttäen , että vakuutukset ovat kunnossa. Tämä tuli taas todistettua, kun pyörähdin lastenlapsieni kanssa lomareissulla Thaimaassa . Nuorimmainen 4-vuotias sai ankaran korvatulehduksen ja korkean kuumeen. Soitto oppaan neuvomalle lääkärille, joka tuli kotikäynnille lääkkeet mukanaan. Maksu matkavakuutuskortilla ongelmitta. Poika parani kahdessa päivässä ja loma oli pelastettu.

Tässä meillä Pohjolan senoreilla on erinomainen etu. Saamme Eurooppalaisen vakuutukset edullisemmin kuin muut ja vieläpä paremmin voimassaoloehdoin. Niissä on sen verran eroja, että ne kannattaa jokaisen  vuosittain tarkistaa. Suosittelen nimenomaan jatkuvaa matkavakuutusta. Silloin ei tarvitse miettiä, onko vakuutus voimassa vai ei.

Näitä vakuutuksiin liittyviä asioita ja etuja ei tule aina ajatelleeksi , eikä niistä enään niin tiedäkään. Sama pätee myöskin pankkipalveluihin. Huolimatta siitä, että informaatiota ja mainontaa tulee ihan mahdottomasti. Ehkä syy onkin siinä. En ole esimerkiksi tiennyt, että maksamalla OP-Visalla saan bonuksia ja muita etuja ja että Pohjolan seniorina saan seniorialennusta OP:n kiinteistöyhtiöiltä ja lakiasianpalveluista!

Jatkossa pyrimme lisäämään näillä kotisivuilla  tällaista senioreille tärkeätä informaatiota niin pankki- kuin vakuutuspalveluistakin. Täsmällisen tiedon saanti on osoittautunut yllättävän vaikeaksi.

Samaa päämäärää tavoitellaan myös erilaisilla senioreille suunnatuilla infotilaisuuksilla. Esimerkkinä marraskuun lopulla Lapinmäentiellä järjestetty Helsingin OP:n infotilaisuus

Pohjolan senioreille. Voisin kuvitella, että tällaisten pienimuotoisten tilaisuuksien järjestäminen

ympäri Suomea paikallisten OP:tten tiloissa olisi yksinkertaista ja edullista. Ehkä alueyhteyshenkilömme voisivat olla tässä aloitteellisia.

Sitten kevään muihin asioihin. Kevätmatkan kohde on käytännössä valittu. Niin paljon on Pietari saanut kannatusta; eikä turhaan. Keväinen Pietari on upea paikka. Tarkka ajankohta ja matkustustapa tarkentuvat myöhemmin. Koskisen Raija on jo asialla.

Vuosikokouksen ajankohtakin on sovittu. Se pidetään 5.4. Lapinmäentiellä. Varapäiväksi on otettu 12.4. mikäli kerhon teatteriesitys sitä vaatii.

Mukaavaa alkanutta uutta vuotta. Toivottavasti siitä tulee hyvä vuosi!

Ola

KIITOS  TURKU ! (2010)

 Viime torstaina järjestettiin syksyn kotimaan retki. Tällä kertaa se suuntautui Turkuun. Järjestelyt sujuivat loistavasti; kiitos turkulaisten aktivistien Jokke Aaltosen johdolla. Anna-Liisa Maanonen hoiti kokeneella taidollaan kokonaisuutta. Nyt ainakin 47 mukanaollutta senioria tietävät, että arvostetuin ja hauskin tehtävä Turussa on Puutorin Vessan hoitaja! Ei edes matkoillemme tyypillinen sateinen ja tuulinen sää pystynyt lannistamaan mitään. Anna-Liisa on luvannut kirjoittaa retkestä laajemmin niin kotisivuilla kuin tulevassa SenioriPs:ssäkin.

 Muutenkin alueilla ollaan oltu aktiivisia. Itsekin olen saanut useita kutsuja osallistua erilaisiin tapahtumiin. Tampereella mennään marraskuussa Työväenteatteriin katsomaan Chicagoa ja Kuopiossa kutsutaan koko alueen seniorit joulunalustilaisuuteen ja Lahden säännölliset tapaamiset on aloitettu. Toiminta on alueillakin käytännön syistä aluekonttoripainotteista. Tiedän alueyhteyshenkilöiden ponnistelevan koko alueen puolesta, mutta aktiivisimmat osallistujat taitavat löytyä kuitenkin lähiympäristöstä. Olisiko ajatusta siinä, että alueiden sisälläkin pyrittäisiin kannustamaan paikalliseen toimintaan, vaikka pienempäänkin? Uskon, että halukkaita paikallisia toimijoita kyllä löytyy.

Meistä ollaan kiinnostuneita. Yhteistyökeskustelut Op-ryhmän seniorien kanssa jatkuvat. Uskon sen johtavan entistä laajempaan ja mielenkiintoisempaan tapahtumatarjontaan kaikkien senioriryhmien kanssa. Unohtamatta kuitenkaan tärkeintä tehtäväämme; Pohjolan seniorien yhteisen muisto- ja arvomaailman säilyttämistä. Kotisivujamme kadehditaan ja seurataan muidenkin kuin Pohjolan seniorien toimesta. Lähiaikoina on myös odotettavissa, että ainakin Helsingin Op alkaa käyttää kotisivujamme aktiivisen informaation ja senioreille suunnatun markkinoinnin kanavana. Tämän toivotamme tervetulleeksi. Suunnattu vakuutusinformaatio ja markkinointi saisi myös olla aktiivisempaa.

 Me puolestamme seuraamme tiiviisti, miten julkisesti informoitu Pohjantähden mahdollinen liittyminen Pohjolaan etenee. Mikäli kaikki etenee aikataulutetusti, niin ensi vuoden aikana seuraamme liittyy uusi ja kasvava senioriryhmä. Käytännön toimista on vielä ennenaikaista puhua mutta meidän puoleltamme toivotamme heidät varmasti tervetulleiksi joukkoon.

 Vuosi on vääjäämättä lähestymässä loppuaan. Kuinka nopeasti ne kuluvatkaan! Seniorien Joululounaan ajankohtakin on jo sovittu. Se on 22.12.2010.

 Samalla on myös alkanut ensi vuoden toiminnan suunnittelu. Heitänkin tässä lopuksi haasteena kaikille senioreille kysymyksen senioritoiminnan kehitysideoista. Mitä löytyisi, mikä kiinnostaisi?

Helpoimmin pääsee liikkeelle miettimällä ensi kevään retki- ja matkakohteita. Kätevimmin niitä saa yleiseen keskusteluun ja pohdintaan keskustelupalstamme avulla.

 Ola

Syksy saapuu 2010

Pitkä, kuuma kesä on takanapäin ja syksy on käsillä. Kesä oli aivan huikea kaikkine hellepäivineen ja lämpöennätyksineen. Alkoi myös vähitellen tuntua siltä, että tämä kesä ei lopu koskaan, vaan jatkuu ja jatkuu aina vaan. Siksi syksyn saapumisessa oli ja on  tiettyä haikeutta ja luopumisen tunnetta.

Samanlainen tunne tuli, kun kuulin toimitusjohtaja Tomi Yli-Kyynyn eroilmoituksesta. Opin tuntemaan hänet vuosien varrella osaavana ja tarmokkaana vakuutusalan ammattilaisena ja todellisena Pohjolan miehenä. Yhdessä myös  kuljimme läpi Pohjolan historian myrskyisimmät vuodet.

Tomin lähtö on menetys niin yhtiölle kuin koko vakuutustoiminnallekin. Hän myös ymmärsi senioritoiminnan merkityksen ja antoi sille täyden tukensa. Samalla kun toivotamme Tomille onnea ja menestystä uudessa tehtävässään, niin toivomme , että hänen seuraajansa jakaisi hänen näkemyksensä.

 Jos on yhtiö senioreille tärkeä, niin ovat myös seniorit yhtiölle tärkeitä. Ei ole lainkaan samantekevää, mitä seniorit yhtiöstään ajattelevat ja puhuvat. Tämän on vähitellen huomannut myös OP-ryhmän markkinointi. Sieltä suunnasta on odotettavissa lisääntyvää aktiivisuutta seniorien suuntaan.

 Peruspalveluissa, kuten vakuutus- ja korvauspalveluissa ja pankkipalveluissa ei mielestäni olekaan moittimista. Itse ainakin olen saanut erinomaisen ystävällistä ja asiantuntevaa palvelua niin konttoreissa kuin puhelinpalvalussakin. Mutta juuri senioreille suunnatuissa tuotteissa ja palveluissa on vielä kehitettävää.

 Seniorien omaehtoinenkin toiminta on alkanut vireästi. Uudet alueyhteyshenkilöt ovat aloittaneet tarmokkaasti ja isompia ja pienempiä juttuja tapahtuu ympäri maata. Pyrin itsekin osallistumaan näihin tapaamisiin mahdollisimman usein. Yhdeksi ehkä vähän yllättäväksikin ongelmaksi on noussut seniorien tavoitettavuus. Osoitteita, puhelinnumeroita eikä varsinkaan sähköpostiosoitteita ei ole tiedossa. Antakaa ihmeessä ne kotisivujen kautta ja kehoittakaa kavereitakin!

Syksyn suurin tapahtuma eli Turun matkakin lähestyy kovaa vauhtia. Pieni kiire oli myös syynä siihen, että tietoa siitä ei ole vielä pystytty SenioriPs:n muodossa lähettämään. Se on kyllä ilmestymässä lähipäivinä, mutta kertokaa ihmeessä jo nyt kavereille, joilla ei nettiä ehkä ole.

 Kaikki Turkuun, ohjelma on huikea!

 Ola

Uusia avauksia 2010

Ne seniorit, jotka mahtavista helteistä huolimatta ovat jaksaneet vielä käydä kotisivuillamme, ovat jo voineet todeta uuden avauksemme yhteistoimintaan OPH-eläkeläisten kanssa.

Olemme saaneet hienon kutsun ottaa osaa heidän perinteisiin Kesäpäiviinsä. Tämä on seurausta jo talvella aloitetuille keskusteluille mahdollisista yhteistyömuodoista. Niitä on käyty Pohjolan Seniorien hallituksen valtuuttamana Jarmo Männistön ja allekirjoittaneen toimesta OPH:n  toiminnanjohtaja Riitta Järviön kanssa. Ensimmäinen konkreettinen tulos on nyt sivuiltamme luettavissa.

 Tarkoitus ei ole heikentää Pohjolan Seniorien omaa toimintaa, vaan päinvastoin tehostaa ja laajentaa sitä. Tämä on linjassa myös vuonna 2008 hyväksyttyjen Toiminnan Suuntaviivojen kanssa. Niissä todetaan toimintamme ytimen olevan tavata entisiä työtovereita ja tukea yhteisöllisyyttä osallistumalla järjestettyihin ohjelmiin.

 Jo nyt ja jatkossa vielä enemmän meille tulee entisiä työtovereita myös OP: n suunnalta. Mikä sen mukavampaa, kuin tavata heitä senioritoiminnassa. Myös arkinen yhteiselo  OP-Pohjola- maailmassa tukee tätä, niinkuin keskustelupalstallammekin on jo todettu.

 Molemmilla järjestöillä on kuitenkin edelleen vaalittavanaan vaativa tehtävä ylläpitää oman perusyhteisönsä arvomaailmaa ja yhteenkuuluvaisuuden tunnetta. Me olemme edelleen Pohjolan senioreja ja ylpeitä siitä!

 Nyt ilmoittautumaan monipuoliseen ohjelmaan. Ilmoittautumisaikataulu on vähän tiukka.

 Hyvää kesän jatkoa kaikille. Helteet saisivat jo loppua.

 Ola

Hyvää kesää 2010

Huikean kaunis ja lämmin ajanjakso suorastaan räjäytti kesän silmillemme, vaikka juuri nyt onkin vähän viileämpää. Toista koimme me kolmisenkymmentä senioria, jotka osallistuimme tämän vuoden ulkomaanexcursiolle Prahaan. Siellä koettiin varmasti kylmin ja sateisin kevät miesmuistiin ja tulvatkin uhkasivat Tsekinmaata.

Mutta se ei menoa haitannut ja mukavaa oli. Loistava paikallisoppaamme Tomas kuittasi sääkysymyksen tsekkiläisellä sarkastisella huumorilla: ” ei sää täällä Prahassa koskaan niin huono ole, etteikö se voisi vieläkin huonompi olla”!

Hän puhui muuten erinomaista suomea. Kysyttäessä selvisi, että hän oli asunut vanhempiensa kanssa Suomessa kymmenkunta vuotta ja suorittanut ylioppilastutkinnon Helsingin Reaalilyseossa.

Sitten vaan kotiinpalattuaan firma pystyyn veljensä kanssa ja suomalaisia opastamaan. Ihailtavaa yritteliäisyyttä

 Matkasta tulee toimittajamme Mirja Tanhuanpää tekemään kattavamman jutun kuvineen kotisivuille ja lehteen. Seuraavan ulkomaanretken suunnittelu on myös alkanut. Ehdotuksia saa mielellään esittää!

 Ilahduttavasti onkin kotisivuja luettu ja palaute on tekijöille Sirkulle ja Markulle mieluisaa luettavaa. Vieläkin enemmän toivottaisiin vastauksia kehittämiskyselyyn. Se on todella helppo tehdä ja varmasti luottamuksellista. Kenenkään nimiä ei kysytä eikä tiedetä.

 Toinen iloinen asia on ollut alueellisen toiminnan mukava aktivoituminen. Itse asiassa se ollut aktiivisempaa kuin olen arvannutkaan. Uudet yhteyshenkilöt ovat ottaneet asian omakseen ja heihin voi myös olla aktiivisesti yhteydessä. Me täältä senioriorganisaatiosta ja myös yhtiöistä tuemme heitä kaikin tavoin. Varmasti kuulemme jatkossa heidän kauttaan tapahtumista alueilla.

 Kouluvuoden päättymiseen on vajaa kaksi viikkoa. Kohta on taas juhlien aika. Monet seniorit tuskailevat lahjojen kanssa. Minusta nykyisessä taloudellisessa tilanteessa kannattaisi juhlittavia tukea taloudellisesti, tarpeettoman tavaran sijasta. Pieni rahasto-osuus tai osakepotti saattaisi myös olla nuorelle innostuksen aihe taloudellisten asioiden seurannassa ja ehkä ammatinvalinnassakin.

Voisi joskus päästä jopa OP-Pohjolaan töihin!

 Hyvää kesää kaikille senioreille ja läheisillenne

 Ola

 

Vuosikokous 2010

Yksi varmimmista kevään merkeistä on Pohjolan seniorien vuosikokous. Tänä vuonna se pidettiin 15.4. tutussa paikassa Lapinmäentiellä. Mukana oli lähes ennätysmäärä senioreja , noin 200 henkeä.

Muodolliset kokousasiat sujuivat ripeästi. Toimiva hallituskin sai kokonaisuudessaan jatkopestin. 

Hienoa oli myös saada kokoukseen juhlapuhujaksi Suomi-Yhtiön toimitusjohtaja Markku Vesterinen. Hän kertoili yhtiön ajankohtaisia kuulumisia juhlavuoden tiimoilta. Kuin sattumoisin samaisena päivänä aihe oli vahvasti esillä päivän lehdistössä!

markku_vesterinen_vuosikokouksessa_15.4.10.jpg

 Suomi-Yhtiö samoinkuin Salamakin ovat merkittäviä taustayhteisöjä monille senioreille. Kokousväestäkin käsigallupin perusteella lähes puolet olivat jollain tavoin olleet kytköksissä näihin yhtiöihin. Ei siis ihme, että yhtiöitä edelleen muistellaan monissa yhteyksissä. Toiveena olisi, että myös senioreja muistettaisiin kuluvana merkkivuotena jollakin tavalla.

 Kokoukseen osallistuivat myös ensimmäistä kertaa alueyhteyshenkilö- roolissaan Ulla Thil Lahdesta, Jouko Aaltonen Turusta sekä Pirkko Pessinen Tampereelta. Helge Timonen Oulusta ja  Päivi Skippari Kuopiosta eivät päässeet mukaan. Toiminnasta ja ideoista keskusteltiin innokkaasti

pitkin iltaa. Jokke onkin jo taustavoimineen tarmokkaasti aloittanut ensi syksyn Turun-excursion valmistelut, mikä täten ennakkokutsuna mainittakoon!

 Puheenjohtaja painotti puheenvuorossaan kotisivujen merkitystä tulevaisuudessa senioritoiminnanyhteyskanavana ja kehittäjänä. Nyt voivat kaikki vaikuttaa. Ensimmäiseksi toivotaan mahdollisimman monen vastaavan kotisivuilla nytelm_15.4.10.jpgtehtyyn kyselyyn niiden kehittämisestä!

 Kokouksen jälkeen olikin sitten huvin vuoro. POKOn teatteri esitti Mauri Levomäen kirjoittaman näytelmän ” Uusi elämä”. Se oli terävä musta komedia, joka iski vahvasti ajankohtaisiin uutisiin yrityssaneerauksista ja sisälsi paljon taitavia sisäpiirisivalluksia. Näyttelijäkunta koostui virkistävästi niin vakuutus- kuin pankkilaisistakin . Poko on jo kauan sitten ohittanut amatööritason.

 iltapalalla_15.04.10.jpg

Illan lopuksi olikin sitten perinteisesti hyvät ruuat ja juomat mukavan taustamusiikin kera.

Väkeä oli niin runsaasti, että lisätuolejakin jouduttiin hakemaan. Kiitos jälleen kerran Pohjolalle ja erityisesti Raija Koskiselle ja Jarmo Männistölle erinomaisista järjestelyistä!

 Prahan-matkan ja kesän odotusta!

 Ola 

Upea talvi

Upea talvi senkuin vain jatkuu! Mikä sen hienompaa. Harvinaista herkkua viime vuosina. Toivottavasti ei jäsenistölle ole sattunut ikäviä vakuutustapahtumia, kuten esimerkiksi liukastumisia, putkien jäätymisiä tai lumen aiheuttamia kattovahinkoja. Kaikkiin voidaan kyllä varautua, niinkuin meitä yhtiönkin puolesta on valistettu. 

Pakkanen pitää mielet virkeänä. Virkeä oli myös seniorien hallitus viime viikon kokouksessaan. Siellä tehtiin monia ja toivottavasti myöskin hyviä päätöksiä jäsenistöä ajatellen. 

Päätettiin yksimielisesti, että kevään ulkomaanmatka tehdään Prahaan. Sitä puolsivat hinta, ajankohta ja tarjottu ohjelma. Matka-aika on 17.5.-20.5. Hinnaksi tulee noin 850 euroa, mikä oli vaihtoehtojen edullisin sisältäen lähes kaikki kustannukset ruokailuineen ja juomineen. Tarkemmin matkasta kerrotaan seuraavassa SenioriPs:ssä, jossa on myös ilmoittautumislomake. Vain sillä voi ilmoittautua. Lehti ilmestyy viikolla 11. 

Vuosikokouksen ja Muisteloiden illan ajankohta sovittiin myös. Se on 15.4. klo 17.00. Perinteiseen tapaan kokousta seuraa teatteriesitys ja illanvietto hyvine ruokineen ja juomineen. Toivottavasti saadaan musiikkiakin. Suomi-yhtiön toimitusjohtaja Markku Vesterinen on lupautunut vieraaksemme kertomaan, mitä Suomi-yhtiölle tällä hetkellä kuuluu juhlavuoden kunniaksi.  Kaikki mukaan ! Ilmoittautumisohjeet seuraavassa SenioriPs:ssä. 

Alueyhteyshenkilöt alkavat olla koossa ja heille on myös kirjoitettu virallinen ” toimenkuva”. Heidän nimensä , toimenkuvansa ja valokuvansa tullaan julkaisemaan lähiaikoina kotisivuilla, joille tullaan myös avaamaan heille oma palstansa. 

Kotisivuille perustetaan myös toivottu kirpputoripalsta. Sen käyttöä tullaan valvomaan samalla kun jäsenistöltä toivotaan valveutuneisuutta sen käytössä. Täytyy muistaa, että sivumme ovat kaikille avoimet, ja sitä kautta alttiita väärinkäytöksille. 

Lopuksi haluan kiittää Veikko Pelanderia. Hänen kokoamansa A-Vakuutuksen historiikki on luettavissa kotisivujen Historia-osiossa. Se on hienosti kirjoitettu tiivistelmä laajasta aineistosta. Toivottavasti vastaavankaltaisia mielenkiintoisia historiikkeja saadaan jatkossakin luettavaksemme. Yhtiöitähän Pohjola-yhtiöiden historiassa riittää! 

Ola

VUOSI VAIHTUI ; UUSI ALKOI (2010)

Mukavaa alkanutta uutta vuotta kaikille senioreille. Mukava on vuoden alku ollut ainakin säiden puolesta. Näin upeata talvea harva enää edes muistakaan!

Mutta yhtä mukava se ei ole ollut kaikille. Masentavia uutisia on pursunut televisiosta ja lehtien palstoilta. Haitin maanjäristyksen tuhoja  on ollut vaikea katsella ja kuunnella. Eiköhän auteta itse kukin sen, mitä voidaan.

Maapallo on tullut yhä vaarallisemmaksi paikaksi asua ilmaston muutoksen ja siihen liittyvien ja liittymättömienkin asioiden takia. Tämä tarkoittaa myös sitä, että vahinkovakuuttaminen tulee jatkossa entistä tärkeämmäksi ja myöskin vaikeammaksi. Toivotamme onnea ja taitoa yhtiömme johdolle ja kehittäjille.

Yhtiö ansaitsee kiitokset myös mukavista joulunalustilaisuuksista, joita järjestettiin saamani tiedon mukaan monilla paikkakunnilla. Aluehenkilöstön yhteennivoutuminen on jatkunut myönteisesssä ilmapiirissä, mikä näkyy kivasti myös tällaisissa tilaisuuksissa, joissa senioritkin on muistettu.

Alueyhteyshenkilöitä on saatu mukavasti jo monelta paikkakunnalta. Oulu, Turku, Tampere, Lahti, Lappeenranta ja Hämeenlinna ovat kunnossa mutta Itä-Suomesta kaivataan aktiivisia edustajia.

Nimetkin julkaistaan, kunhan verkosto on ”virallistettu”!

Kotisivujemme lukijamäärä kasvaa pikku hiljaa. Tällä hetkellä käyttöaste on keskimäärin 25-40 lukijaa päivässä. Kehittäminen jatkuu. Seuraava uutuus tulee olemaan kirpputori, jota monet jo ovat ehdottaneetkin. Teknisten yksityiskohtien hiominen on vielä kesken.Tulemme myös järjestämään lähiaikoina  kyselyn nettisivujen toimivuudesta ja sisällöstä.

Ulkomaanmatkan kohdesuosikit ovat nyt selvillä. Loppukilpailuun ovat päässeet ylivoimaiset suosikit Berliini ja Krakova. Mukaan verrokiksi otetaan myös Praha ja muut ovat out. Lopullinen päätös tullaan tekemään seuraavassa hallituksen kokouksessa hintavertailujen jälkeen.

Muistakaa ulkoilla!

Ola

VUOSI   VAIHTUU 2009

Joulu lähenee ja vuosi vaihtuu pian. Joko taas, vilahtaa monien mieleen! Niin se vaan on , aika tuntuu kuluvan yhä kiihtyvällä nopeudella. Sitä nopeammin, mitä enemmän näitä seniorivuosia on kertynyt.

Paljon on myös tapahtunut niin Pohjolassa kuin seniorienkin elämässä. Hyvä niin, eipähän olla jämähdetty paikoillemme. Ottaessani viime keväänä vastaan seniorien puheenjohtajan tehtävät, niin suurin huoleni oli, miten varmistaa ja parantaa tiedonkulkua yhtiön ja seniorien välillä. Jäädessäni pois aktiivipalveluksesta huomasin, miten nopeasti ja tehokkaasti irtautui informaatiovirrasta, jota työaikana tuli ovista ikkunoista.

Onneksi keksimme nämä seniorien kotisivut. Väheksymättä lainkaan SenioriPs:n merkitystä, niin kotisivut ovat jo nyt puutteistaan huolimatta osittaneet nopeutensa ja tehokkuutensa tiedon välityksessä niin yhtiön ja seniorien välillä kuin seniorien keskinäisessäkin kanssakäymisessä.

Vielä lisää kehitystyötä ja kannustusta käyttämiseen, niin hyvä tulee! Ensi vuonna joukkoomme liittyy taas yli 50 uutta senioria, joille netin hyväksikäyttö on arkipäivää. Tervetuloa vaan iloiseen joukkoomme!

Toinen iso aihealue on ollut alueellisen toiminnan aktivointi yhdessä ”pääkonttorin ” kanssa. Ei se tarkempien selvitysten mukaan aivan huonolla tolalla ole ollutkaan, mikä oli kiva havaita. Paikallisia eroja toki on. Mutta tässäkin olemme saamassa uuden vaihteen päälle ja kunhan meillä on kattava alueellisten yhteyshenkilöiden verkosto, niin hyvä tulee.

Erinomaisen kannustava tapahtuma esimerkiksi oli kokopäiväretki Tampereelle. Se järjestettiin yhteistyössä Helsingin ja Tampereen kanssa ja suosio oli ennätysmäinen. Lisää tällaisia. Mennäänkö seuraavaksi tutustumaan Turkuun, Lahteen, Lappeenrantaan vai kenties Helsinkiin tai jonnekin ihan muualle uusin silmin?

Ensi kesän korvalla lähdetään kuitenkin ulkomaille. Heitin haasteen kohteen valinnasta ja perusteltuja ehdotuksia on tullut lukuisia ja hyviä. Valinta tullaan tekemään hyvissä ajoin alkukeväästä. Kiinnostavaa on ollut havaita, että suosituimmilla ehdokaskaupungeilla on yksi yhteinen piirre. Niissä on tunnetusti erinomainen olutkulttuuri !

Mutta sitä ennen toivotan kaikille senioreille ja läheisillenne mahdollisimman rauhallista ja tunnelmallista Joulua ja hyvää alkua Uudelle Vuodelle!

Ola

TOIMINTA VAUHDITTUU 2009

 Syksy on perinteisesti ollut Pohjolassa kiireistä aikaa ja niin se on meillä senioreillakin.

Kävimme syksyn alussa Männistön Jarmon kanssa tapaamassa Pohjola Pankin toimitusjohtaja Mikael Silvennoista. Hän oli positiivisen yllättynyt aktiivisesta toiminnastamme ja erityisesti kotisivujen tarjoamista mahdollisuuksista. Hän lupasi myös tukensa sille, että saisimme pankin puolelta yhteyshenkilön, jonka vastuulla olisi tuoda kotisivullemme tietoa pankkipuolen ajankohtaisista asioista ja senioreja kiinnostavista tuotteista ja palveluista.

Tapasin myös Pohjolan kentänjohtajan Olli Latolan. Hänenkin suhtautumisensa senioritoimintaan

on erittäin myönteistä. Olli kertoi jo keskustelleensa aluejohtajakokouksessa alueellisen senioritoiminnan tehostamisesta. Aluejohtajilta oli kuulemma tullut yllättävänä palautteena, että kyllä tilaisuuksia on järjestetty, mutta niihin ei ole saatu osallistujia!?

Tämä vahvistaa entisestään ajatusta siitä, että meillä pitäisi olla vähintään jokaisella alueella nimetty senioriyhteyshenkilö. Hänen kauttaan ja hänen myötään tieto kulkisi mukavasti molempiin suuntiin. Nyt ei puutu kuin nimiä! Rohkeasti vaan ilmoittautumaan tai ilmoittamaan.

Alueellista toimintaa tukemaan päätettiin perustaa kotisivuille tätä tukeva osio, jossa voi sitten kätevästi ilmoitella kaikesta kiinnostavasta kyseisellä alueella. Esimerkiksi kutsut erilaisiin tilaisuuksiin hoituvat nopeasti ja tehokkaasti tätä kautta. Ja jälkeenpäin voi sitten kirjoitella kaikesta kivasta, mitä niissä oli, muiden kadehdittavaksi!

Tampereen retki lähestyy ja taitaa tätä kirjoitettaessa olla myös täyteen buukattu. Hienoa siinä

on ollut myös havaita, että joukkoon on tulossa monia sellaisia, jotka eivät aiemmin ole mukana retkillä olleet.

Meitä on muutenkin tulossa koko ajan lisää. Männistön Jarmo kertoi pitävänsä marraskuussa

infotilaisuudeen sellaisille työtekijöille, joilla olisi mahdollisuus ensi vuonna päästä eläkkeelle.

Tällaisia henkilöitä on tällä hetkellä yli viisikymmentä. Lähivuosina on vielä tulossa runsaasti lisää,

kun suuret ikäluokat aloittavat eläköitymisen.

Viimeksi kirjoitin hallituksen merkittävästä päätöksestä, että ensi kevään senioriretki suuntautuu ulkomaille. Nyt halutaan hyviä ja perusteltuja ehdotuksia kohteesta! Avaan tällä keskustelun aiheesta kotisivujemme keskustelupalstalla.

Olavi Kauppila

Terveisiä kesälaitumilta 2009

Kesä on ollut mukava ja edelleen jatkuu. Vaikka entistä selvemmin taitekohta syksyyn on koulujen alkamisessa, vaikkei omia lapsia enään kouluun ole menossakaan.

Kesällä ja kesän säillä on meille suomalaisille aivan erityinen merkitys. Kyllä mukavan ja aurinkoisen kesän jälkeen on mieli paljon virkeämpi kuin sadekesän jälkeen. Kaikilla on varmasti muistissa ne loputtomat käytäväkeskustelut säistä töihinpaluun jälkeen, jos loma on ollut pelkkää sateenpitämistä.  Mutta nyt on kaikille riittänyt ilmoja ja nyt jaksaa taas, olipa sitten seniori tai työssäkäyvä.

Seniorien hallituskin piti jo tarmokkaasti ensimmäisen kokouksensa 18.8. Siellä nousi keskusteluissa kaksi asiaa ylitse muiden, nimittäin seniorien kotisivut ja alueellisen toiminnan kehittäminen. Kesä oli kotisivujen osalta rauhallista aikaa, niin käytön kuin kehityksenkin kannalta. Hienoa oli lukea toimitusjohtaja Tomi Yli-Kyynyn viesti meille senioreille kesän aluksi. Uskon, että tällaisia kirjoituksia saadaan johdolta jatkossakin, sen tuen lisäksi, jota olemme jo saaneet. Toivon myös kaikkien seniorien aktivoituvan taas kesän jälkeen keskustelemaan keskustelupalstalla ja ottamaan yhteyttä halutessaan jonkun jutun tai kirjoituksen julkaistavaksi.

Sivujen kehittäjät Sirkku ja Markku lupasivat tehdä entistä selkokielisemmät toimintaohjeet sivuille. Sivujen käyttö on joka tapauksessa lisääntynyt tasaisesti. Parhaana päivänä sivuilla on ollut 152 kävijää. Levittäkääpä tietoa sivuista muille senioreille, jotka eivät niillä vielä ole käyneet. Ja vaikkapa muillekin, niin voivat vaikka kateellisina katsella mukavia matkakuviamme. Sivuthan ovat kaikille avoimet.  

Toinen puhuttava asia oli alueellinen toiminta. Pohjolan senioreiksi pääsevien lukumäärä tulee vielä lähivuosina kasvamaan niin pääkaupunkiseudulla kuin maakunnissakin. Harras toiveemme olisi, ettei seniorien aktiivisuus rajoittuisi Helsinkiin, vaan toimintaperiaatteidemme mukaisesti ulottuisi ympäri maata.   Tämän varmistamiseksi etsimmekin nyt alueilta henkilöitä, jotka ottaisivat alueellisen senioritoiminnan yhteyshenkilön roolin omilla paikkakunnillaan. Ilmoittautukaa rohkeasti minulle tai ilmoittakaa kaverinne, joka mielestänne olisi sopiva. Minä voin sitten jatkaa ympäripuhumista!

Tarkoitus ei ole yrittää mitään ylivoimaista. Tavoitellaan toimintaperiaatteiden mukaista hteydenpitoa ja pienimuotoisia tilaisuuksia. Yhdessä ”keskushallinnon” ja paikallisen aluejohdon kanssa voidaan myös järjestää vähän näyttävämpää, kuten teatterikäyntejä ja tutustumista eri paikkakuntien nähtävyyksiin. Tällaiset retket ovat olleet hyvin suosittuja ja yhtä sellaista ollaan nyt puuhaamassa Tampereelle syksyllä. Tästä tarkemmin kotisivuilla ja seuraavassa SenioriPS:ssä, kunhan tiedetään enemmän. 

Lopuksi vielä yksi merkittävä päätös hallituksen kokouksesta. Ensi kevään senioriretki tulee suuntautumaan ulkomaille. Minne, se jäi vielä mietintämyssyyn. 

Ola

Ajankohtaista 2009

Kävimme tässä kesän korvalla Jarmo Männistön kanssa tapaamassa tj Tomi Yli-Kyynyä ja uutta koko OP-Pohjolan henkilöstöjohtajaa Eva Valkamaa oikein "virallisesti".

Keskustelujemme asialistalla olivat mm. toimintamme suuntaviivat, uudet kotisivumme tietysti, alueellisen toiminnan aktivointi ja lomapaikat.

Keskustelut olivat hyvin avoimia ja hyvähenkisiä. Johdossa ymmärretään  seniorien merkitys ja tarpeet. Viime talvena työstetyt ja paperille pannut Toiminnan Suuntaviivat saavat heidän vahvan tukensa. Itse asiassa juuri Eva Valkamaa on kiittäminen Seniorien Kotisivuista, sillä hän kauttaan tuli idea kotisivuista!

Kotisivujen kautta tullaan jatkossa heidän tuellaan samaan ajankohtaista ja  senioreja kiinnostavaa tietoa yhtiön tapahtumista, uusista tuotteista ja palveluista. Ja tämä tarkoittaa siis sekä vakuutus- että pankkipalveluja.

Seniori-Ps.ää tullaan edelleen toimittamaan toistaiseksi. Kotisivujen kehittyessä ja käytön lisääntyessä harkitaan tilannetta tarpeen mukaan.

Alueellisen toiminnan aktivoimisesta puhuttiin myös. Asia on kiitettävästi vilahdellut jo kotisivujen keskustelupalstallakin. Tässä on selvää eroa maan eri alueiden välillä. Toimintahan voi olla ihan pienimuotoistakin, kunhan se antaisi helpon ja mukavan tavan tavata vanhoja työtovereita ja tietoa yhtiön kuulumisista.

Tässä yhteydessä on hyvä todeta, että juuri alueilla selvimmin näkyy ja tuntuu koko OP-ryhmän läsnäolo ja sen antamat mahdollisuudet ja toisaalta rajoitukset toimia ihan erillään. Allekirjoittanut sai ja otti tehtäväkseen asian edistämisen.

Lomapaikoista puhuttaessa todettiin , että ryhmässä on tehty ratkaisu, jossa Porakka on nimetty aktiivityössä oleville ja Laanila vastavuoroisesti senioreille niin pankissa kuin vakuutuspuolellakin.

Sille tosiasialle, että molemmat ovat sesonkiaikana ylibuukattuja ja muulloin tilaa varmaan on , ei mahda mitään.

Lopuksi kaikille senioreille oikein mukavaa ja aurinkoista kesää. Alku ainakin näyttää lupaavalta!

Toivottelee Ola   

UUSIA TUULIA 2009

Meitä senioreja on jo yli 1200 ja lisää tulee lähivuosina noin 60 henkilön vuosivauhtia. Emme ole enään mikään vähäinen ryhmä. Verrataanpa sitä vaikka tällä hetkellä Pohjolassa vakuutustoiminnoissa työskentelevään henkilöstöön, jota on noin 1700. Tämä on itse asiassa aika hätkähdyttävä tieto. Ei ole enään mitenkään samantekevää, miten tämä joukko voi, ajattelee ja toimii.

Tätä asiaa pysähtyi Pohjolan Seniorien hallitus viime kaudella pohtimaan. Sen tuloksena syntyi nyttemmin julkistetut Pohjolan Seniorien Toiminnan Suuntaviivat.  Niissä todetaan, että Pohjolan Seniorit on OP-Pohjola-ryhmässä aktiivinen sidosryhmä, jonka merkitys on asiakkuudessa ja imagon tukemisessa sekä myönteisen yrityskuvan säilyttämisessä.

Toiminnan tavoitteena on pitää yllä Pohjola-henkeä, yhteistä arvomaailmaa ja yhteenkuuluvaisuuden tunnetta seniorien keskuudessa. Toiminnan ydin on tavata entisiä työtovereita ja tukea yhteisöllisyyttä erilaisilla järjestetyillä ohjelmilla.Seniorit haluavat olla OP-Pohjola-ryhmän henkilöasiakkaita ja saada tietoa ryhmän toiminnasta tavoiteltujen päämäärien saavuttamiseksi. Vastavuoroisesti seniorit antavat Pohjolan johdolle rakentavaa palautetta molempien osapuolten etua silmälläpitäen.

Tällä toiminnalla ja hyväksytyillä suuntaviivoilla on Pohjolan johdon vankka tuki.

Tavoitteita on pyritty saavuttamaan perinteisin keinoin mm. järjestämällä yhteisiä matkoja, teatterikäyntejä, erilaisia tapaamisia ja julkaisemalla SenioriPS- lehteä.

Tyytymättömyyttä on aiheuttanut se, että toiminta on koettu kovin Helsinki-keskeiseksi.

Tähän on toisaalta ohjannut se, että tällä hetkellä noin 60 prosenttia  senioreista asuu pääkaupunkiseudulla ja osuus on edelleen kasvussa. Tämä ei kuitenkaan saisi olla esteenä myös maakuntien seniorit tavoittavalle toiminnalle. Eri puolilla Suomea järjestettävät omatoimiset, tarvittaessa tuetut tapahtumat ovat vastaus tähän. Halukkuutta toiminnan aktivoimiseen on olemassa.

Suurin haitta ja vaikeus toiminnan tehostamiseksi on kuitenkin ollut tiedonvälitys. Työsuhteen päättyminen katkaisee automaattisesti seniorien ja yhtiön välisen tiedonkulun. Se on itse asiassa hämmentävän totaalinen. Samalla katkeaa monilta myös keskinäisen yhteydenpidon mahdollisuus.

SenioriPS on tehnyt asiassa parhaansa, mutta senkin mahdollisuudet ovat rajalliset.

Mutta nyt asiaan on tulossa merkittävä muutos. Seniorien hallituksen uudet jäsenet Sirkku Närevirta ja Markku Laine ovat innovatiisisesti luoneet seniorien käyttöön nettiin omat kotisivut! Ne mahdollistavat meille erinomaisen keinon monipuoliseen kanssakäymiseen ja tietojenvaihtoon keskenämme ja myös yhtiön suuntaan. Samalla ne antavat yhtiölle kätevän ja tietosuojavaatimukset täyttävän tavan kertoa ajankohtaisista tapahtumista ja mielellään myös senioreja kiinnostavista tuotteista ja palveluista.

Tästä kaikesta kerrotaan vielä tarkemmin SenioriPS-lehdessä nro 2 ja myös jatkossa sitä mukaan, kun kotisivut kehittyvät. Tervetuloa kaikki seniorit mukaan käyttämään ja kehittämään tätä palvelua ja muutenkin mukaan toimintaan.

Aurinkoista kevättä kaikille!

Olavi Kauppila

Pohjolan Seniorien puheenjohtaja