Pikkujoulukauden havinaa

Vuosi lähenee vääjäämättä loppuaan. Sehän tarkoittaa tietysti pikkujoulusesonkia.Pikkujouluista meillä senioreilla on varmaan lukuisia muistoja. Pikkujoulut ovat parhaimmillaan miellyttävä ja lämminhenkinen juhla marraskuun pimeyden keskellä. Äskettäin luin artikkelin pikkujoulujen jättäneen jälkeensä suomalaiseen kulttuurin jo yli sadan vuoden ajan. Innokkaat yliopisto-opiskelijat olivat omaksuneet ruotsalaisten kollegoidensa puurojuhlan. Puurojuhlassa tärkeää osaa näytteli mantelin kalastaminen. Mantelin kalastanut varmisti itselleen samalla menestyksen naimakaupoissa. Ei kannattanut jäädä ilman. Vähemmän yllättävästi alkuaikoina alkoholilla oli vähäinen merkitys pikkujoulujuhlissa. Eipä aikaakaan, kun muutkin saivat vihiä tästä ilonpidosta. Yritykset eivät halunneet jäädä pukkia pahemmiksi. Suomen ensimmäisiä yrityspikkujouluja vietettiin artikkelin mukaan Koneella 1930 luvulla. Milloinkahan pääkonttorissa on mahdettu viettää pikkujoulujuhlia ensimmäistä kertaa? siitä minulla ei ole tietoa. Turussa syötiin joulupuuroa ainakin jo vuonna 1965. Myöhemmin hienostuneimmat pikkujouluateriat nautimme Hamburger Börsissä ja hauskimmat juhlat konttorilla.

Nykyaikana pikkujouluperinne porskuttaa vahvana eteenpäin kohti 2020 lukua. Alkoholin takia osa juhlijoista tekee ylilyöntejä tänäkin talvena. Ihminen on aidommillaan naamio kasvoillaan. Mielestäni alkoholi on pikkujoulujuhlinnassa tämä naamio. Taitaa olla niin, että meillä senioreilla on jo taito pukea naamio ilman alkoholia?

Tänä vuonna eläkeläisten jouluateria on Vallilassa 12.12. Turussa 5.12. Kutsuja on tullut tai ainakin on tulossa muillekin alueille. Muistakaan osallistua ja ilmoittautua ajoissa.

Hyvää pikkujoulun aikaa

Jokke