Läntisen alueen toimintakertomus vuodelta 2022

Kokoonnuimme vuoden aikana yhteensä 11 kertaa.  Lounastapaamisten lisäksi teimme perinteisen PikNik risteilyn huhtikuussa Turusta Maarianhaminaan, laivan vaihto ja takaisin Turkuun.  Kesäkuussa olikin sitten jo saariston vuoro, seniorimme Päivi kutsui meidät yhteiselle lounaalle Vuosnaisiin ja sen jälkeen kotiinsa Kustavin kirkolle kaffeelle. Ilma suosi ja juttua riitti.  Sitten koittikin jo elokuu ja Salo kutsui meitä kuuluisalle Salon iltatorille.  Ravintola Rikalassa tuttu lounas paistettua maksaa ja kylmää olutta, maailma hymyili.  Iltatorin lisäksi piti tietysti tutustua Salon ainoaan jokilaivaan ja  huuhdella maksa toistamiseen.  Matka sujui mukavasti Junalla.  Osallistuimme myös senioreiden Suomenlinnan matkalle ja Espoon kaupungin teatteriin näytäntöön. Viime vuoden viimeinen tapahtuma Turussa oli Turun Pohjolan järjestämä joululounas, siihen meitä osallistui peräti 35 senioria.  Tässä oli vuosi lyhykäisyydessään, noudatti vanhoja perinteitä ja näin jatkamme myös tänä vuonna.  

Jokke                                                                                                                                                                                                                                                                                    

 

Antero Aakko Oulu

 KÄRSÄMÄKI-SINFONIAN KANTAESITYS

torstaina 15.5.2014 klo 18 Kärsämäellä, Frosteruksen koululla, Frosteruksenkatu 25

Taustaa hankkeelle

Kun prinsessa Beatrix syntyi tammikuussa 1938, se oli merkkitapaus Hollanissa. Roermondin kaupungin St. Ursulan koulun neljäsluokkalaiset juhlivat kruununperijättären syntymää lähettämällä ilmapalloja lentämään varustettuina esperantonkielisellä tekstillä prinsessan syntymisestä. Albert ja Pauline van Assin perheen kaksi tytärtä Greta ja Mia olivat silloin neljäsluokkalaisia. Greta sairastui ”ilmapallopäivänä”, joten hänen sisarensa Mia sitoi kaksi palloa yhteen ja lähetti ne lentämään.

Ihme tapahtui. Pallot löytyivät noin viikon kuluttua Suomesta, Kärsämäen Pillinevalta.

Tästä tuli valtava mediatapahtuma ympäri Eurooppaa ja myös The New York Times kertoi tapahtumasta.

Ilmapallotarina on ollut aiheena säveltäjä Uljas Pulkkiksella, kun hän on säveltänyt Kärsämäki-sinfonian musiikilliseksi ilmasillaksi Hollannin ja Suomen välille. Sinfonia on omistettu prinsessa Beatrixille.

Kärsämäki-sinfonia

säveltäjä Uljas Pulkkis

kapellimestari Tapio von Boehm

mezzosopraano Virpi Räisänen

Oulu Sinfonia (Oulun kaupunginorkesteri)

Pohjolaseniorit mukana ikimuistoisella retkellä

Kuinka tämä tarina ja tapahtuma liittyy Pohjolaan. Ola ja monet muutkin muistavat ajan jolloin Kärsämäelle rakennettiin Paanukirkko, jonka  puuhamiehenä oli kirkkoherra Jorma Niinikoski.  Rakennus on puurakentamisen elvyttämistä parhaimmillaan. Idean mukaisesta  rakennettiin kirkko 1700  luvun työmenetelmin ja lopputuloksena arkkitehtikilpailun perusteella syntynyt nykyaikainen rakennus.

Vahvana kirkkojen vakuuttajana  Pohjola oli varsin merkittävästi tukemassa  kyseistä hanketta  ja  Olan myötävaikutuksella  olimme mukana  tässä hankkeessa johon lukija voi tutustua  esim netissä googlen kautta  Kärsämäen paanukirkko. Tutusta -  hämmästy.

Tarinan osa kaksi  

Ilmapallojen  innoittamana  Jorma  Niinikoski oli yhteydessä Hollannin kuninkaallisiin ja  lopputuloksena oli, että  Kärsämäellä Paanulinnan pihalla  liikekeskuksessa on hollantilaisten lahjoittama  tuulimylly, jonka siivet pyörii  kahdella eurolla  Paanukirkon tukemiseksi

Osa kolme  Ilmasilta sävelin  Hollannista  Kärsämäelle

Seuraava idea oli sitten   ilmapallojen ihmeelliseen tarinaan liittyvä  KÄRSÄMÄKI SINFONIA, johon  oululaisia  osallistui melkoinen joukko.  Oulun  kotiseutuyhdistyksen  Oulun seudun Kärsämäkiset , jonka  puheenjohtajana  olen, järjesti linja-autoretken  ja samaan autoon mahtui myös Pohjolan senioreita.  Heitä oli muutamia paikalla  muistakin ilmansuunnista ja mm Puusaaren  Mikalla on kesäpaikka  paikkakunnalla. Voin vain todeta, että kirkkoherra  Niinikoski on  vienyt  Kärsämäen pikkuisen synnyinpitäjäni maailman kartalle. Kannattaa  ohi kulkiessa  käydä paikan päällä katsomassa