Pohjola tyhjenee -  alueen ilme muuttuu

OP-Pohjolan henkilöstö muuttaa Lapinmäentien konttorista ensi kevään kuluessa Vallilaan. Myös A-tornissa majaileva Sanoma Magazine siirtyy toisiin tiloihin. Vuonna 1969 valmistunut Pohjolan uljas, vanha pääkonttori tyhjenee ja se valjastetaan ympäristöineen uuteen käyttöön.

Alueen uutta suunnittelua on vauhditettu arkkitehtikilpailulla, jonka järjestivät kiinteistön omistava yhdysvaltalainen kiinteistösijoitusyhtiö W.P. Carey Inc., Rakennusliike SRV sekä Helsingin kaupunkisuunnitteluvirasto. Kilpailuun kutsuttiin kuusi suomalaista arkkitehtitoimistoa.

Voittaneen ehdotuksen teki arkkitehtitoimisto JKMM. Suunnitelman nimi in ”Snow White and The Seven Dwarfs” (Lumikki ja seitsemän kääpiötä). Nimi merkinnee sitä, että A-talo jää paikalleen ja ympärille rakennetaan seitsemän pienenpää rakennusta, jotka muodostavat tuhannen asukkaan kerrostalojen kokonaisuuden.  Pikku torni (valmistui 1983) ja Lapinmäentielle päin olevat kolme siivekettä (1988) puretaan niiden alta. Pistetalojen eli yksirappuisten kerrostalojen korkeus nousee pohjoista kohti. Eteläisimmissä olisi kahdeksan kerrosta, pohjoisimmissa jopa 19 kerrosta, jolloin ympärille syntyy avoimia, vaihtelevia pihatiloja. Pistetalojen katsotaan sopivan myös hyvin alueen yleisilmeeseen.

Tämänhetkisen suunnitelman mukaan  Isoon torniin jäävät liikuntatilat, auditorio, uima-allas, lounasravintola ja parkkipaikat, jotka tulevat koko alueen yhteiseen käyttöön. Sinne voidaan sijoitta myös esimerkiksi kirjasto tai erilaisia liiketiloja. Myös Pohjolan 100-vuotisjuhlan yhteydessä valmistunut taideteos,  Antti Maasalon ”Pohjolan syke” Lapinmäentien ja  Huopalahdentien kulmauksessa säilyy kilpailuluonnoksen mukaan paikallaan.

Pohjolan henkilöstölleen aikoinaan rakennuttama 17 taloyhtiön Kultareunan asuntoalue suojellaan. Vain sen liepeillä oleva päiväkoti puretaan ja myös siihen rakennetaan tulevaisuudessa asuntoja. Kestää todennäköisesti kuitenkin vuosia ennen kuin alueella päästään aloittamaan rakennustyöt.

Pohjolan pääkonttori oli uusinta uutta

Pohjolan pääkonttori muutti Aleksi 44:stä Lapinmäentien uusiin tiloihin elokuussa 1969. Talon oli piirtänyt arkkitehti Viljo Rewell, jonka kuoltua suunnitelman toteutti arkkitehti Heikki Castren.  (Alvar Aallon suunnitelma jäi toiseksi.)

Talo oli silloisessa katsannossa valtava, huoneita oli yhdeksän hehtaaria. Julkisivu on  Kurun harmaata graniittia, mitä on käytetty lattiapäällysteenä myös aula- ja asiakaspalvelutiloissa. Talo kuvasti ilmeeltään aikansa kansainvälisiä ihanteita ja maailmankuvaa. Sitä tultiin katsomaan ja ihailemaan kaikkialta arkkitehtonisesta  maailmasta. Huoneiden seinät olivat siirrettävissä helposti ja kevyesti, mikä oli uusinta uutta. Sisustuksesta vastasi pitkälti Pekka Perjo, joka piirsi esimerkiksi Vihreän aulan kalusteet pelkästään tätä taloa varten. Ampurataa ei ollut missään muussa työpaikassa ja kankaankudontahuonettakin pidettiin ihmeellisenä.

Mutta nyt talo ja sen ympäristö kokevat suuren muutoksen. Sisääntuloreitin varteen talon kylkeen on hakattu granittiin suurin kirjaimin POHJOLA. Toivottavasti se jää siihen kertomaan tuleville polville yhtiön menneistä loiston päivistä. Sillä sitähän ne olivat!  -MiT